Reporters Sense Fronteres ha denunciat Israel davant el Tribunal Penal Internacional pel que considera crims de guerra contra els periodistes que cobreixen les protestes a la franja de Gaza. L’organització acusa les forces armades israelianes de disparar contra els professionals de la informació i d’utilitzar drons per llançar-los gasos lacrimògens.

Des de que el 30 de març es va iniciar la Marxa del retorn (per commemorar el 80è aniversari des de que van ser expulsats del territori on vivien per part d’Israel), han mort dos reporters a causa dels trets malgrat anar perfectament identificats: Yaser Murtaja, de 30 anys, fotògraf de l’agència Ain Media, i Ahmed Abu Hussein, de 27 anys, periodista de Shaab i Bisann News. A banda, una vintena de periodistes més han resultat ferits de bala.

“Les autoritats israelianes no podien haver ignorat la presència de periodistes entre els manifestants civils i, per tant, van fallar en l’obligació elemental de precaució i diferenciació quan ataques aquestes persones protegides”, assenyala el secretari general de RSF, Christophe Deloire.

“Aquestes violacions deliberades i reiterades del dret internacional humanitari constitueixen crims de guerra. Pel que fa al Tribunal Penal Internacional, RSF demana a les autoritats israelianes que respectin estrictament el dret internacional”, afegeix.