L’Unità, el diari fundat pel filòsof i periodista Antonio Gramsci, cofundador del Partit Comunista Italià, ha tancat. No és el primer cop que ho fa en els seus 90 anys d’història: el darrer va ser el juliol del 2000, i un any després va reaparèixer gràcies a uns empresaris agrupats sota el nom de Nova Iniciativa Editorial.

Els mateixos que ara no han aconseguit arribar a un acord per evitar el tancament del diari, que es trobava en fallida a causa del seu deute, d’uns 30 milions d’euros. Per salvar la capçalera, s’havien presentat tres propostes (una de Daniela Santache, representant de la dreta al Parlament i delfina de Silvio Berlusconi), però els accionistes han considerat que cap era viable. De fet, la junta d’administradors demanava una garantia d’1,5 milions d’euros perquè el diari funcionés fins a setembre.

Crítiques dels treballadors i porta oberta al retorn

“Fi del recorregut. Després de tres mesos de lluita ho han aconseguit: han assassinat L’Unità”, assenyala el consell de redacció en un comunicat. “Els treballadors s’han quedat sols defensant aquesta capçalera històrica”, afegeix. La plantilla, formada per una vuitantena de persones, havia treballat els darrers tres mesos sense cobrar. “Hem reclamat sentit de la responsabilitat i transparència a tots els subjectes, tant empresarials com polítics. Hem rebut irresponsabilitat i opacitat”, denuncia el consell de redacció.

Bona part de les crítiques se les enduu el Partit Democràtic, fortament relacionat amb la capçalera, al qual retreuen la seva passivitat malgrat les promeses. “Reobrirem L’Unità”, va apuntar via Twitter el secretari del PD i president del Govern, Matteo Renzi, que té una petita participació al diari.

En el seu últim editorial, del 31 de juliol, el director del diari, Luca Landò, vaticina el mateix: “Aquest no és l’últim número”. Segons apunta, una de les tres ofertes rebutjades, la de Matteo Fago, es tornarà a presentar “reforçada”.