Un tribunal d’Istanbul ha condemnat a 27 anys i sis mesos de presó el periodista turc Can Dündar, que es troba exiliat a Alemanya, pels suposats delictes d’espionatge i col·laboració amb organització terrorista. Dimecres els seus advocats no van comparèixer a la lectura de la sentènica per no “legitimar” el que consideren un “judici imparcial” amb un “veredicte polític decidit amb anterioritat”, segons informen mitjans locals.

Dünbar ha estat jutjat per publicar el 2015 al diari Cumhuriyet, quan n’era el director, un article documentat amb imatges sobre l’enviament d’armes per part del Govern de Turquia a rebels de Síria en camions protegits per agents dels serveis secrets.

El periodista va ser detingut i va passar tres mesos en presó preventiva. El 2016 va ser condemnat a cinc anys de presó per “revelació de secrets d’Estat”, però es va exiliar a Alemanya mentre es trobava en llibertat condicional i es resolien les al·legacions.

El 2018, el Tribunal Suprem va anul·lar la condemna i va enviar el cas al tribunal inferior, que va jutjar Can Dündar sense el periodista, que té una ordre de cerca i captura. La nova sentència no l’ha condemnat per revelació de secrets d’Estat, però sí ho ha fet a 18 anys i nou mesos per “espionatge”, i a vuit anys i nou mesos per “finançar una organització terrorista”.