Sebastián Piñera, president de Xile.

Un estudi publicat per la Universitat de Xile recull 138 casos de vulneracions a la llibertat d’expressió, 90 dels quals són agressions a periodistes amb armament antiavalots, durant el primer mes de les protestes socials que se succeeixen a Xile des d’octubre contra les polítiques del govern presidit per Sebastián Piñera.

L’informe, realitzat per l’Observatori de Dret a la Comunicació i la Fundació Dades Protegides amb el suport d’acadèmics de la Universitat, analitza l’abast de les vulneracions a la llibertat d’expressió als carrers i internet produïts entre el 18 de octubre i el 22 de novembre.

Els casos registrats en el document inclouen atacs, amenaces i intimidacions a periodistes, professionals apartats de les seves funcions, conferències de premsa sense dret a preguntes i seguiments a comunicadors per part de serveis d’intel·ligència, entre d’altres.

L’informe recull 90 casos de lesions pels trets d’armament dissuasori durant les manifestacions (balins, perdigons, o bombes lacrimògenes) –un dels quals va produir un trauma ocular–, a més de 21 denúncies de pallisses i fustigacions, 19 detencions, i dos casos de dones periodistes obligades a despullar-se a comissaria.

Censura a les xarxes

L’informe també denuncia la censura en xarxes socials, assenyalant 283 casos vinculats a la baixa de comptes i el bloqueig d’accions a Instagram, YouTube, Facebook i Twitter.

L’estudi apunta que aquesta censura va afectar publicacions que mostraven “imatges, vídeos i registres audiovisuals sobre les diverses situacions de vulneració i violació als drets humans durant l’estat d’emergència”, decretat pel president xilè en la primera setmana de mobilitzacions.

Des de l’inici de les protestes, i especialment durant el període de l’estat d’emergència, es van difondre massivament a les xarxes vídeos que denunciaven actuacions violentes per part de les Forces Armades i de Carabiners de Xile.

 

Font: Efe