Diverses entitats i organitzacions periodístiques han convocat una concentració en defensa de la llibertat de premsa i com a protesta per les actuacions contra professionals de la informació i mitjans de comunicació en el marc de la convocatòria del referèndum d’autodeterminació de l’1 d’octubre.

La concentració és dimecres dijous, a les 20 h, a la Rambla de Catalunya 10 de Barcelona (a la porta del Col·legi de Periodistes). L’acte s’acompanya d’un manifest obert a adhesions on s’exigeix “la immediata aturada d’aquestes actuacions que amenacen la nostra feina, empobreixen la nostra capacitat d’informar amb qualitat, la llibertat dels nostres mitjans per emetre continguts publicitaris, i amenacen drets fonamentals”.

El document denuncia que, els darrers dies, diverses associacions professionals han rebut “denúncies de periodistes que han estat coaccionats, obligats a identificar-se durant la cobertura d’esdeveniments d’interès públic, pressions a les redaccions i advertiments judicials”. Els signants alerten que aquests fets suposen “un atac greu i frontal a la llibertat d’expressió i d’informació”.

Els promotors de la iniciativa són el Grup de Periodistes Ramon Barnils, l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, SomAtents, el Sindicat de Periodistes de Catalunya i el Sindicat de la Imatge UPIFC. El manifest compta amb les adhesions de nombroses associacions i mitjans de comunicació, entre els quals Comunicació 21 i Línia Publicacions.

Per la llibertat de premsa i per totes les llibertats
#FreePressCatalonia

La llibertat de premsa és un dels pilars fonamentals del sistema democràtic. Uns mitjans lliures de censura i d’amenaça per part dels governs garanteixen un sistema comunicatiu ric i divers, i una ciutadana informada.

Som professionals compromesos amb un exercici responsable del periodisme i la defensa la Llibertat d’expressió i la llibertat de premsa, principis fonamentals en una societat plural i democràtica. Uns principis, reconeguts a la Declaració Universal dels Drets Humans (art. 19), el Conveni Europeu dels Drets Humans (art. 10) i a la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea (art. 11). Fins i tot a la Constitució Espanyola (art. 20).

En els darrers dies, i arran de la convocatòria i la campanya del referèndum de l’1 d’octubre i de l’actuació desproporcionada del Govern espanyol per impedir-lo malgrat la voluntat del Parlament i de la majoria de la ciutadania, diverses associacions professionals han rebut denúncies de periodistes que han estat coaccionats, obligats a identificar-se durant la cobertura d’esdeveniments d’interès públic, pressions a les redaccions i advertiments judicials.

Aquests fets signifiquen un atac greu i frontal a la llibertat d’expressió i d’informació. Com a professionals del periodisme i de la comunicació, per respecte a la societat a la qual ens devem i servim, no ens podem permetre el silenci davant d’aquesta dinàmica. No es poden erosionar els drets fonamentals de la llibertat d’expressió i d’informació, i els mitjans públics i privats tenim el deure i el dret de treballar amb llibertat per a poder fer-nos-en ressò.

Per això, i d’acord amb els nostres principis deontològics, exigim la immediata aturada d’aquestes actuacions que amenacen la nostra feina, empobreixen la nostra capacitat d’informar amb qualitat, la llibertat dels nostres mitjans per emetre continguts publicitaris, i amenacen drets fonamentals.

Fidels al nostre compromís amb el periodisme mostrem, també, el nostre compromís amb un model de societat en què la llibertat d’expressió i d’informació són part indestriable del conjunt de llibertats que cal garantir a totes i cadascuna de les persones que integrem la societat catalana. Són drets fonamentals i nosaltres i els mitjans pels quals treballem, actors, com d’altres institucions, garants de la seva salvaguarda.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram