El Palau de Colomina de València acull de dimarts a dijous el Congrés Internacional EDIC I (Ètica, Dret, Informació i Comunicació), el qual girarà al voltant del dret d’accés als mitjans. Organitzada per la Universitat CEU Cardenal Herrera, lesdeveniment comptarà amb la participació d’una trentena de professionals, experts i investigadors de diferents àmbits.

El congrés ha programat diverses conferències, taules rodones i panells de comunicacions al voltant dels tres eixos en què es pot articular i fer-se efectiu el dret d’accés als mitjans: marc jurídic (dimarts), participació ciutadana (dimecres) i autoregulació (dijous).

La conferència inaugural del congrés és L’accés ciutadà als mitjans: dret i realitat (10.30 h), a càrrec d’Enrique Soriano, president del consell rector de la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació.

Posteriorment hi ha la taula Els drets ciutadans respecte als mitjans (12.30 h), amb la participació d’Antonio Magdaleno, professor de Dret Constitucional de la Universitat de Cantàbria; Miguel Pasquau, magistrat del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia, i José Luis Piñar, titular de la Càtedra Google de Privacitat, Societat i Innovació de la Universitat CEU San Pablo.

Dimarts es tanca amb la taula Dret a la informació i llibertat d’expressió: balanç, amenaces i reptes d’uns drets universals (18 h), amb Carlota Tarín, de la Fundació ¿Hay Derecho?; Virginia Pérez Alonso, presidenta de la PDLI i adjunta de direcció de Público; Guillermo Escobar, professor de Dret Constitucional de la Universitat d’Alcalà, i José Luis Dader, catedràtic de l’Àrea de Periodisme a la Universitat Complutense de Madrid.

Dimecres comença amb la conferència L’accés als mitjans com a participació ciutadana: els drets i el paper de les associacions d’usuaris (10 h), a càrrec d’Alejandro Perales, assessor tècnic de l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC) i membre del consell d’administració de Telemadrid.

Després és el torn de la taula La participació de la societat civil en els mitjans (12 h), amb Rafael Xambó i Maria Lozano, membres del consell rector de la CVMC; José Ignacio Pastor, president de l’Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM); Luis Lizarán, president de l’Associació de Treballadors de l’Audiovisual (ATRAU), i Javier Marzal, catedràtic de Comunicació Audiovisual i Publicitat de la Universitat Jaume I.

La darrera taula del dia és La participació en els mitjans: beneficis i riscos (18 h), amb Mariola Cubells, analista de televisió a la Cadena SER; Pablo Ferrers, de la FAPE; Noa de la Torre, presidenta de la Unió de Periodistes Valencians, i Marta Corcoy, de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya.

Per dijous hi ha programades dues taules. La primera, L’autoregulació de la comunicació com a participació (9.30 h), amb Hugo Aznar, de la Comissió d’Arbitratge, Queixes i Deontologia de la FAPE; Mercedes Muñoz, professora de Dret de la Comunicació de la Universitat de Navarra; Juan Carlos Suárez, professor de la Universitat de Sevilla i membre de la Comissió d’Arbitratge de la FAPE, i Marta Pellico, directora executiva de la Federació d’Associacions de Consumidors i Usuaris dels Mitjans (iCmedia).

La darrera taula és L’accés i la participació a través dels mecanismes d’autoregulació (11.30 h), amb Salvador Alsius, vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya; Carmen Fernández, del Consell Audiovisual d’Andalusia; Antonio Manfredi, defensor de l’audipencia de Canal Sur, i Alejandro Caballero, president del Consell d’informatius de TVE.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram