La Casa de Cultura de Llançà acull fins diumenge l’exposició Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-1939), de Rafael Vilarrubias (Igualada, 1905 – Banyoles, 1953). La mostra es va presentar per primer cop al Festival Off de Perpinyà, al setembre (en paral·lel al festival de fotoperiodisme Visa pour l’Image), i a Llançà inicia un cicle itinerant que la portarà a diferents centres culturals de les comarques gironines.

L’exposició aplega les imatges més representatives sobre la vida i el treball a la rereguarda catalana durant la Guerra Civil, publicades al suplement Notas Gráficas del diari La Vanguardia. L’exposició mostra les fotografies preses per Vilarrubias en diferents poblacions catalanes i el tractament que van rebre a la premsa gràfica del moment.

Fotoperiodisme a la rereguarda (1936-1939) està organitzada per l’INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, amb l’objectiu de donar a conèixer el treball de Vilarrubias, de qui gestiona el seu fons fotogràfic des de l’any 2006.

Rafael Vilarrubias es va aficionar a la fotografia a la seva ciutat natal, on va formar part de l’Agrupació Fotogràfica d’Igualada. L’any 1931 es va traslladar a Banyoles, on s’hi va començar a dedicar professionalment. Un any després va iniciar la seva relació amb el diari La Vanguardia com a reporter gràfic del suplement Notas Gráficas. Al llarg de la seva trajectòria va compaginar les feines de retratista, fotògraf artístic i fotoperiodista.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram