El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha conclòs que en el reportatge sobre el referèndum de l’1 d’octubre realitzat pel programa InfoK, emès l’endemà, es va adequar al Llibre d’estil de la CCMA i el seu manual d’ús. En aquesta ocasió, l’acord del ple ha rebut el suport de cinc consellers, amb l’únic vot en contra de Daniel Sirera, proposat pel PP.

El CAC ha analitzat els apartats del Llibre d’estil relatius a veracitat i rigor; imparcialitat, neutralitat i pluralisme; continguts adreçats als menors; objectivitat, imparcialitat i equilibri informatius; a rigor informatiu, i a convivència i respecte en espais infantils i juvenils.

L’informe del CAC constata que l’InfoK sobre l’1-O va explicar la jornada amb diferents recursos que “adapten la informació al nivell de desenvolupament cognitiu dels infants”, com ara el llenguatge emprat, l’ordre de presentació de la informació partint des de l’àmbit escolar, i l’explicació de conceptes que poden presentar dificultat als infants.

L’acord assenyala que el teleinformatiu del Super3 va contextualitzar l’1-O a partir d’un repàs de fets històrics i de l’explicació dels conceptes utilitzats; va posar l’èmfasi en el posicionament contrari a la violència, sense atribuir-la a cap col·lectiu concret, i va prescindir d’escenes de violència explícita entre els cossos policials i la ciutadania.

L’anàlisi també indica que el programa va presentar dues visions respecte a diversos temes tractats: l’oportunitat de la reforma constitucional; la legalitat o no de les votacions; el suport o no al referèndum, i la valoració de les actuacions dels cossos policials. Aquesta contraposició de visions es va “reforçar” amb la no identificació d’un posicionament determinat amb la totalitat de la població.

Sobre la inclusió de visions contraposades, el CAC assenyala que el reportatge va indicar que, en relació amb una eventual reforma de la Constitució, hi ha polítics partidaris i contraris; i respecte a les votacions de l’1-O va exposar que hi ha posicionaments favorables i contraris. També recorda que, en diferents moments, es va explicar que el Govern espanyol i alguns partits catalans el consideren il·legal.

Finalment, l’acord del CAC assenyala que el llenguatge emprat a l’InfoK “reforça” la idea de pluralitat de posicionaments, ja que no identifica cap idea com a pròpia de la totalitat de la població, sinó amb una part, estructures com hi ha qui o les persones que.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram