El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha denunciat davant el fiscal especial de delictes d’odi i discriminació de la Fiscalia de Barcelona 19 continguts d’internet els quals considera que inciten a la violència masclista, la banalitzen, mostren pautes sobre com exercir-la i difonen escenes de violència masclista acompanyades d’un discurs complaent i amb missatges que tracten vexatòriament les dones.

Els continguts han estat recollits i analitzats en un informe del CAC que inclou deu vídeos de YouTube (amb títols explícits com Como golpear a tu novia si te engaña, Castigo a mujer infiel, Manual cristiano de nalgadas a tu esposa o Terapeuta saudí enseña cómo golpear a las mujeres), vuit blogs (amb noms com Nena obediente o Sumisa silenciosa) i un web (Domestic-Discipline).

En paral·lel a la denúncia, el CAC ha demanat la retirada “immediata” dels continguts denunciats a les empreses proveïdores: Google en el cas dels vídeos; Tumblr en el dels blogs, i la propietària del web.

Aquest és el segon informe del Consell de l’Audiovisual sobre continguts d’internet que inciten a la violència masclista. Amb el primer, presentat el juny de 2016, l’ens regulador va aconseguir la retirada de deu continguts dels quinze denunciats.

Quatre tipus de continguts

El nou informe del CAC constata, en un primer apartat, la presència de continguts que inciten a la violència masclista en les seves múltiples formes (física, psicològica i sexual) i àmbits (privat o públic), o bé que la plantegen com una pràctica justificada. Un altre tipus de continguts en aquest mateix apartat fa referència a les pautes detallades que es donen per aplicar càstigs físics a les dones.

Un segon apartat del document es refereix a la banalització de la violència masclista. Aquest tipus de continguts inclouen vídeos on nens juguen a representar escenes en què un home pega a una dona per una suposada infidelitat. També inclouen la difusió d’escenes de violència masclista explícita que es presenten com a reals i que s’acompanyen d’un discurs complaent.

En un tercer apartat, l’informe detecta la vehiculació de missatges misògins o que tracten les dones vexatòriament o objectualment.

Per últim, l’estudi detecta continguts de desautorització de les dones sobre la base d’un discurs de menysteniment en què se’ls atribueix inferioritat en relació amb els homes o se’n qüestiona la intel·ligència. També s’han detectat altres continguts en què s’afirma que les dones són propietat dels homes, es nega la seva condició humana o se les compara amb un animal.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram