El Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides ha obert una investigació per la no concessió de llicències de televisió i ràdio als mitjans comunitaris per part de l’Estat. Malgrat la Llei general de la comunicació audiovisual de 2010 ho contempla, vuit anys després no hi ha cap mitjà del tercer sector que hagi pogut accedir a una llicència, de manera que continuen emetent de forma alegal. Ara el Govern espanyol té sis mesos per respondre a la sol·licitud d’informació per part de l’organisme internacional.

El juliol passat, la Xarxa de Mitjans Comunitaris (ReMC) i Ràdio Televisió Cardedeu van denunciar l’Estat davant en considerar “arbitrària i no proporcional” la seva actuació respecte a les llicències. Segons assenyalen, Espanya hauria vulnerat cinc articles del Pacte internacional de drets civils i polítics de les Nacions Unides. Així doncs, el Comitè de Drets Humans de l’ONU també examinarà si s’ha garantit un recurs judicial efectiu, un judici imparcial, igualtat i tracte no discriminatori.

ReMC i RTV Cardedeu reclamen la planificació de llicències a les televisions comunitàries i les ràdios sense ànim de lucre; mesures de foment del sector dels mitjans comunitaris; revisar la normativa d’adjudicació i renovació de llicències; crear un organisme audiovisual independent i imparcial, i una indemnització per les despeses judicials.

“Sembla que últimament s’ha d’anar a fora per resoldre els problemes del nostre país. Queda palès que la llibertat d’expressió no es considera un pilar que cal defensar a qualsevol preu”, assenyala la presidenta de ReMC, María Limón.

ReMC, RTV Cardedeu i Tele K van denunciar el pla tècnic de la TDT de 2014 que regulava l’alliberament de l’espai radioelèctric (pel qual es van atorgar sis noves llicèncis a operadores privades) i del quan van quedar de nou fora les televisions comunitàries. Dos anys després, el Tribunal Suprem va rebutjar el recurs presentat, malgrat el dictamen previ favorable del Consell d’Estat. Els denunciants consideren que el TS no va tenir en compte tots els documents aportats i que no va motivar adequadament la seva decisió.

A més, en la denúncia davant la ONU, ReMC i RTV Cardedeu expliquen que els requeriments de la normativa judicial espanyola han impossibilitat l’accés a altres instàncies judicials després de la sentència desestimatòria del Suprem.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram