Els grups parlamentaris de PSOE, Podemos i Ciudadanos han arribat a un acord per renovar la presidència i el consell d’administració de RTVE a través d’un concurs públic abans de l’estiu. L’entesa arriba mig any després que el Congrés aprovés el nou sistema d’elecció i de mesos de desavinences entre els quatre principals partits a l’hora de desenvolupar el reglament per al sistema d’elecció.

Ara PSOE, Podemos i C’s esperen que la resta de partits se sumin a un acord que ha comptat amb el suport dels consells d’informatius de RTVE, els quals han treballat per desencallar el bloqueig. Un cop convocat el concurs, la renovació de la cúpula de RTVE es podria enllestir en dos mesos.

El procediment

El text acordat preveu que el procés s’iniciï amb la convocatòria pública realitzada per les presidències del Congrés i el Senat, amb un termini de deu dies hàbils per presentar candidatura, per a la qual cosa caldrà tenir el “títol de doctor, llicenciat, grau o equivalent, o comptar amb una reconeguda competència professional en el sector de la comunicació”.

El document preveu un comitè d’experts encarregat de comprovar el compliment dels requisits de les candidatures, i que s’ocuparia d’emetre una preselecció de les persones més idònies per als càrrecs amb un informe d’avaluació de mèrits.

Posteriorment, es convocarien les compareixences parlamentàries dels professionals preseleccionats, després de les quals es procediria a l’elecciódels deu membres, primer al Congrés (sis) i després al Senat (quatre). Un cop escollit el consell d’administració, les persones candidates a la presidència de RTVE compareixerien al Congrés per exposar el seu projecte de gestió abans de procedir a la votació del càrrec.

El comitè d’experts estaria format per persones “de reconeguda competència professional, docent o investigadora en l’àmbit de la comunicació i amb experiència acreditada en el mateix no inferir a deu anys”. Aquests assessors serien designats per la comissió mixta de control de RTVE segons el nombre de representants dels partits. Amb l’actual distribució, el PP podria nomenar cinc experts; el PSOE, tres; Podemos, dos; i Ciudadanos, ERC, PNV, PDeCAT i el Grup Mixt, un cadascun.

En les votacions, el president i el consell d’administració de RTVE han de ser escollits segons els nous paràmetres aprovats al setembre, els quals requereixen un major consens. En concret, han de tenir el suport de dos terços de la cambra corresponent, que si no s’assoleixen es transformen en una majoria absoluta en segona votació en un termini no inferior a 15 dies, i sempre que les candidatures hagin estat proposades almenys per la meitat dels grups parlamentaris (actualment se’n necessitarien quatre).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram