El Consell de l’Audiovisual d’Andalusia ha traslladat a la Fiscalia de Jaén i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència la cobertura mediàtica d’Antena 3 i Telecinco sobre una agressió sexual a un nen en una escola de la província per part d’altres alumnes, tots menors d’edat. L’ens regulador ha presentat un informe on es conclou que els informatius i els magazins matinals d’Antena 3 i Telecinco van desvelar dades dels menors involucrats i imatges que poden conduir a la seva identificació.

El CAA recorda que l’article 7.1 de la Llei general de la comunicació audiovisual prohibeix “la difusió del nom, la imatge o altres dades que permetin la identificació de menors en el context de fets delictius”. La seva infracció està considerada com a molt greu i contempla sancions de 500.001 a 1.000.000 d’euros.

L’ens andalús recalca que “la circumstància que els fets tinguessin lloc en una localitat de tot just 1.500 habitants suposa una major vulnerabilitat dels menors implicats, tant la víctima com els presumptes agressors”. El CAA afegeix que la situació “exigeix que els mitjans extremin les seves cauteles per no revelar dades personals que poguessin conduir la seva identificació en aquest entorn tan reduït, per tal de no dificultar el seu desenvolupament, rehabilitació i integració posterior”.

Només les TV privades

L’informe del Consell analitza la cobertura del cas a La mañana i Telediario 1 de La 1; El programa de Ana Rosa i Informativos Telecinco de Telecinco; Espejo Público i Noticias 1 d’Antena 3; Buenos días Andalucía, Noticias mediodía, Noticias 1 i Andalucía Directo de Canal Sur; i Noticias 1 i Noticias 2 d’Onda Jaén. La mostra comprèn tres dies de febrer: el 8 (quan es va fer pública la notícia), el 9 (quan hi va haver un major desplegament mediàtic) i el 12 (quan la Fiscalia va arxivar les diligències per l’edat dels menors implicats).

De totes les cadenes analitzades, l’informe conclou que les úniques que van vulnerar la normativa van ser les dues privades. En concret, constata que tant Antena 3 com Telecinco van difondre el nom de la localitat on van ocórrer els fets; imatges de la població i del col·legi amb primers plans del nom del centre escolar; i dades referides a la religió de la víctima que incloïen especulacions sobre el sentit de la violació. A més, Antena 3 va difondre el curs dels presumptes agressors, amb imatges de l’ordre d’expulsió del col·legi. Per la seva part, Telecinco també va difondre dades referides a les circumstàncies familiars i ètniques dels suposats agressors acompanyades d’especulacions.

“La diferència de tracte donat a aquesta notícia entre els prestadors públics i els privats evidència que el dret a difondre informació veraç és plenament compatible amb la protecció absoluta dels menors d’edat, i que es poden adoptar cauteles per no contribuir a la identificació de menors implicats en fets delictius ni contribuir a generar un conflicte social en introduir elements que, com la religió o l’ètnia, poden generar problemes socials i fomentar la discriminació o l’odi”, subratlla el CAA.

El CAA també analitzarà la cobertura del cas Gabriel

El ple del Consell de l’Audiovisual d’Andalusia ha acordat realitzar un informe sobre el tractament mediàtic de l’assassinat d’un menor a Almeria, el cas Gabriel, per part dels magazins matinals de La 1, Telecinco, Antena 3, laSexta, Cuatro, Canal Sur i Interalmeria.

El CAA argumenta que la cobertura informativa d’aquest cas ha generat una “gran preocupació social” pel paper dels mitjans de comunicació, especialment de determinats programes televisius. L’ens recorda que el tractament ha estat qüestionat per organitzacions professionals i alguns mitjans, i que segons la Guàrdia Civil ha arribat a entorpir la investigació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram