L’Ajuntament de Barcelona va lliurar aquest dijous al vespre la primera edició dels Premis Montserrat Roig de Periodisme i Comunicació Social de Barcelona, una remodelació dels Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació en el seu 25è aniversari.

El premi al periodisme social s’ha atorgat a la revista monogràfica Feminisme(s), de Crític, del qual el jurat destaca especialment “l’esforç d’exhaustivitat de la publicació, el tractament de les dades i l’exposició plural dels diferents punts de vista, amb una voluntat d’impacte que transcendeixi al públic habitual”.

En la categoria de comunicació social s’ha guardonat l’Associació pel Refugi ‘Casa nostra, casa vostra’ per la campanya del mateix nom, de la qual s’ha valorat la capacitat dels impulsors per “fer emergir el debat sobre els drets de les persones refugiades i migrants i, a la vegada, situar Barcelona com a l’epicentre de la iniciativa”.

Per la seva part, en la modalitat de promoció a la investigació ha estat premiat el projecte L’antídot a la soledat de Jordi de Miguel, Gemma Garcia i Carles Castro, del col·lectiu Contrast, amb el qual es vol avaluar, diagnosticar i fer propostes de millora sobre la situació de les persones grans que viuen soles a Barcelona. El jurat en destaca “la voluntat de donar veu a persones que normalment no en tenen, l’esforç d’investigació pròpia, el tractament contextualitzat i la sensibilitat social”.

Finalment, el premi especial del jurat ha estat per a la revista Carrer de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona. El jurat ha valorat que la publicació, amb més d’un quart de segle de vida, “s’ha convertit en un punt de referència en qualitat de portaveu del moviment veïnal, a banda d’una eina de col·laboració entre sectors associatius, professional i intel·lectuals amb inquietuds crítiques, i també un lloc de trobada del periodisme de proximitat i qualitat”.

Les tres primeres categories estan dotades amb 8.000 euros cadascuna, mentre que el premi especial no té dotació econòmica.

Als nous guardons s’han presentat 133 treballs, mentre que en la darrera edició de l’anterior etapa van ser 42. Per això el consistori valora molt positivament el canvi i el rellançament dels premis. Dels 133 treballs, 83 optaven a la categoria de periodisme social, 36 al de comunicació social, i 14 al d’investigació periodística.

L’objectiu dels Premis Montserrat Roig del Consell Municipal de Benestar Social es manté inalterable respecte als predecessors: estimular, promoure i incentivar una millor informació i un més bon tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació.

El jurat estava presidit per la tinenta d’alcaldia de Drets Socials i presidenta del CMBS, Laia Ortiz, i format per la directora de comunicació de l’Ajuntament, Àgueda Bañón; el cap de comunicació de Creu Roja a Barcelona, Òscar Velasco; la cap de comunicació de Càritas Diocesana de Barcelona, Anna Roig; la representant de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, Sylviane Dahan; la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina; la degana de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Maria Josep Recoder; el degà de la Facultat de Comunicació Blanquerna, Josep Maria Carbonell; la cap d’estudis de Periodisme a la Universitat Pompeu Fabra, Ruth Rodríguez; la degana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Neus Bonet; el director de betevé, Sergi Vicente; el cap de documentals i nous formats de TV3, Miquel Garcia; el president de l’editora d’eldiario.es, José Sanclemente; la periodista i professora Milagros Pérez Oliva; i el professor i vicepresident de l’Associació Solidaritat i Comunicació, Siscu Baiges.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram