Els nou col·legis de periodistes que actualment hi ha a l’Estat han constituït la Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes, la qual té per objectiu coordinar les actuacions en defensa de la professió fins a la creació del Consell General de Col·legis de Periodistes.

Formen part de la xarxa els col·legis de periodistes de Catalunya, Galícia, Múrcia, Andalusia, País Basc, Castella i Lleó, La Rioja, Astúries i Navarra, i s’espera que properament s’hi sumin els que es creïn a l’Aragó, Cantàbria i Canàries.

Amb la unió de les diferents entitats es vol dotar de més força al col·lectiu i treballar com a grup de pressió en defensa d’interessos comuns dels professionals, a més d’exercir d’interlocutor davant les institucions públiques.

Una de les novetats serà la creació d’un carnet conjunt de tots els col·legis, en un primer pas per establir un registre unificat de la professió.

Estatut del periodista i titulació obligatòria per exercir

La primera actuació significativa de la Xarxa va ser el passat dimecres, amb una reunió a Madrid amb la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, i els diferents portaveus dels grups parlamentaris de PP, PSOE, Ciutadans i Podem.

En la trobada, els representants dels col·legis van reclamar un Estatut del periodista per posar fi a la desregularització del sector, el qual estableixi l’obligació de disposar de la corresponent titulació per exercir la professió.

Per a la Xarxa de Col·legis Professionals de Periodistes cal acabar amb l’intrusisme com a primer pas per protegir el dret d’informació de la ciutadania davant la “proliferació” de les anomenades fake news i de portals digitals amb “aparença” de mitjans de comunicació.

A banda, van exigir la urgent promulgació de la Llei de creació del Consell General de Col·legis Professionals de Periodistes, tal com estableix la vigent legislació en matèria de col·legis professionals.

En la trobada amb els portaveus dels quatre principals grups del Congrés també es van abordar la reforma de la Llei de propietat intel·lectual perquè hi quedin recollits els drets d’autor dels periodistes; la derogació dels articles de la Llei de seguretat ciutadana que limiten drets sense crear més seguretat, i la petició d’agilitzar el concurs per renovar el consell d’administració de RTVE, entre d’altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram