Mare i fill arriben a la costa de l'illa de Lesbos, de la sèrie 'Arribant al paradís', de Samuel Aranda.

El Palau Robert de Barcelona acull fins al 10 de febrer l’exposició Creadors de consciència. 40 fotoperiodistes compromesos, amb la qual es vol retre homenatge als reporters gràfics que arrisquen la vida en conflictes bèl·lics, desastres naturals o règims autàrquics.

L’exposició ha estat comissariada per Chema Conesa i Juan Manuel Castro, que van escollir tres imatges de cada fotògraf amb la idea de compondre una col·lecció que dibuixés un mapa dels problemes del nostre temps. La voluntat és convidar a la reflexió i remoure consciències perquè ningú no es desentengui de les injustícies, els abusos i el dolor humà.

Així doncs, la mostra està formada per 120 fotografies de 40 professionals en actiu de l’Estat publicades en mitjans de comunicació de tot el món, les quals donen a conèixer realitats les de països com Síria, Colòmbia, Veneçuela, Iraq o Egipte, però també d’altres més properes.

L’exposició posa en valor la tasca d’una generació de fotoperiodistes que han reflectit amb el seu treball moments transcendentals de la història recent, moltes de vegades en situacions precàries i assumint riscos personals.

Segons Conesa, els fotoperiodistes representen avui la primera línia de veracitat de la informació. “El seu codi ètic pel que fa a la possible manipulació de la imatge constitueix la primera línia del compromís professional. Solen ser persones independents, allunyades dels organigrames oficials i conscients de la seva missió. Saben que una mala praxis del seu ofici representa una carga de profunditat demolidora per al mitjà que publiqui les seves fotos”, afirma.

Creadors de consciència. 40 fotoperiodistes compromesos està produïda per la companyia d’assegurances DKV amb motiu del 20è aniversari del seu programa de responsabilitat social. Després de Barcelona, l’exposició es viatjarà a Madrid (18 de febrer – 28 d’abril, Círculo de Bellas Artes) i València (7 de maig – 23 de juny, MuVIM).

Reporters Sense Fronteres col·labora en el projecte i rebrà els beneficis generats amb la venda del catàleg de l’exposició.

Fotògrafs participants: Samuel Aranda, Bernat Armangué, Walter Astrada, Sandra Balsells, Lurdes R. Basolí, Javier Bauluz, Clemente Bernad, Pep Bonet, Manu Brabo, Olmo Calvo, Sergi Cámara, José Cendón, José Colón, Javier Corso, Ricky Dávila, Juan M. Díaz Burgos, Ricardo García Vilanova, Antonio González Caro, Diego Ibarra Sánchez, Sebastian Liste, JM López, Andoni Lubaki, Kim Manresa, Enric Martí, Andrés Martínez Casares, Maysun, Fernando Moleres, Alfonso Moral, Emilio Morenatti, Daniel Ochoa de Olza, Ana Palacios, Santi Palacios, Judith Prat, Abel Ruiz de León, Rafael S. Fabrés, Gervasio Sánchez, Carlos Spottorno, Rafael Trobat, Guillem Valle i Mingo Venero.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram