Reporters Sense Fronteres ha impulsat una comissió que té per encàrrec redactar una Declaració internacional sobre la informació i la democràcia. La iniciativa es produeix 70 anys després que l’assemblea general de les Nacions Unides aprovés la Declaració universal de drets humans.

La tasca de la comissió s’inscriu en un context en què “la crisi de confiança en les democràcies i l’augment del poder dels règims despòtics representen un risc per a les llibertats, l’harmonia civil i la pau”. Una situació provocada “pel control polític de la informació en un espai globalitzat, la influència d’interessos individuals, el creixent poder d’agents privats que escapen al control democràtic i el debilitament del periodisme de qualitat”, segons RSF.

Així doncs, la missió de la declaració serà “establir principis, definir objectius i proposar mecanismes de governança”. L’objectiu final del projecte és aconseguir un compromís internacional entre estats, empreses privades i representants de la societat civil. RSF també pretén que s’endegui un procés polític que doni com a resultat un Pacte internacional per la informació i la democràcia.

25 membres de 18 països

La Comissió de la informació i la democràcia està copresidida pel Premi Nobel de la Pau Shirin Ebadi i el secretari general de Reporters Sense Fronteres, Christophe Deloire.

La resta de membres són els premis Nobel d’Economia Joseph Stiglitz i Amartya Sen; el Nobel de Literatura Mario Vargas Llosa; l’advocada i Premi Sàkharov Hauwa Ibrahim; l’expresident de Senegal i ex-secretari general de l’Organització Internacional de la Francofonia, Abdou Diouf; l’ex-alta comissionada de les Nacions Unides per als drets humans a Sud-àfrica, Navi Pillay; l’inverstigador i assagista Francis Fukuyama; l’advocada i professora honorària del Col·legi de França Mireille Delmas Marty, i l’advocat Teng Biao.

També formen part de la comissió els periodistes Can Dündar (Turquia), Maria Ressa (Filipines), Ulrik Haagerup (Dinamarca), Ann-Marie Lipinski i Marina Walker (Estats Units), Aidan White (Regne Unit), Mikhail Zygar (Rússia) i Adam Michnik (Polònia), així com especialistes en tecnologia como el professor de Harvard Yochaï Benkler; la directora del Tow Center de la Universitat de Columbia, Emily Bell; el president del Centre Nacional per a la Investigació Científica de França, Antoine Petit; el fundador d’Upworthy i cofundador d’Avaaz, Eli Pariser; la investigadora Primavera de Filippi, i la fundadora de la Digital Rights Foundation de Pakistan, Nighat Dad.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram