La Fiscalia Provincial de Barcelona ha demanat arxivar la causa obert contra el director d’El Jueves, Guille Martínez-Vela, i el subdirector, Joan Ferrús, per l’article La continua presència d’antidisturbis esgota les reserves de cocaïna a Catalunya publicat l’octubre de 2017. El fiscal considera que el contingut de la peça “no ultrapassa l’àmbit de la més pura ficció”, de manera que no és constitutiu d’un delicte d’injúries, tal com va denunciar la Unitat d’Investigació Tecnològica de la Policia Nacional espanyola.

Al maig, el Jutjat d’Instrucció número 20 de Barcelona va entendre que l’article de la revista satírica era una “ofensa i falta de respecte”, de manera que va consultar a la Fiscalia si la causa oberta havia d’anar a judici. Ara aquesta rebutja imputar Martínez-Vela i Ferrús i demana l’arxivament del cas.

La Fiscalia argumenta el seu posicionament pel caràcter humorístic d’El Jueves i la seva manca de “pretensió de veracitat”, i assenyala que no es pot donar la mateixa rellevància a una informació publicada en un mitjà de comunicació generalista que una revista satírica.

“És lògic pensar, tractant-se d’una publicació humorística, que els articles que es denuncien han ofès als agents al·ludits i a tot el Cos al qual pertanyen. Tanmateix, entenem que la intenció de divertir els lectors o visitants de la pàgina que pretenien els autors prevalia sobre la intenció d’ofendre a aquests agents i sobretot a la intenció d’informar”, assenyala la Fiscalia.

“No sembla que les persones que hagin accedit a aquests continguts, ni tan sols el lector més ingenu o més malintencionat, poguessin pensar que els estaven informant que els agents policials són consumidors de substàncies estupefaents”, afegeix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram