L’acord entre Junts per Catalunya, Esquerra, Ciutadans i PSC per renovar el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha rebut diverses mostres de rebuig i reaccions en contra per part d’organitzacions professionals i sindicals.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya considera que el repartiment en el nomenament dels seus membres és una “burla democràtica” i una “perversió de la llei”. L’entitat ha mostrat la seva “indignació i decepció pel mercadeig” de càrrecs després que els partits es comprometessin al Parlament a reformar la Llei de la CCMA.

“És inadmissible que les posicions de responsabilitat als mitjans continuïn sent moneda de canvi entre els partits polítics i, com s’ha vist, sense gens de respecte democràtic per la ciutadania, i no cal dir que per tots els professionals que hi treballen”, etziba la junta de govern del Col·legi, que torna a exigir la desgovernamentalització i despartidització dels mitjans públics.

El CPC reitera que les ingerències polítiques “són inacceptables” i que seguirà “lluitant per erradicar-les”. En aquesta línia, reclama de nou que els seus responsables “s’escullin a partir de criteris professionals i no partidistes, i que la seva elecció estigui deslligada dels cicles electorals. Els càrrecs directius dels mitjans públics no poden ser motiu de subhasta entre les forces polítiques”.

El Consell professional de TV3 admet que l’acord de JxCat, ERC, Cs i PSC “compleix formalment” els requisits d’una majoria parlamentària qualificada per renovar l’òrgan de govern de la CCMA, però considera que “un cop més, s’allunya de l’esperit de la llei i dels compromisos dels propis partits”.

Els professionals de TV3 critiquen que el nomenament dels membres de la Corporació es faci “com una subhasta” que arriba fins als directors dels mitjans i els caps d’informatius, en un “sistema de repartiment cremallera” (entre JxCat i ERC) que al seu parer debilita els mitjans.

“No pressuposem aptituds ni ineptituds. Però… no seria més senzill, entenedor, lògic i transparent que el consell, un cop constituït, busqui professionals per pilotar els seus mitjans, enlloc de trobar-se’ls damunt la taula en arribar?”, assenyalen al respecte.

La secció sindical de CCOO a TV3 (que acaba de revalidar la seva majoria al comitè d’empresa) assenyala que els quatre grups parlamentaris “sobre el paper compleixen una part” de les mocions i resolucions aprovades els darrers anys durant els anys passats (la renovació amb majories qualificades), però troba que els noms proposats “tornen a tenir un marcat perfil de partit i vinculats a posicions polítiques molt significades”. Com a exemple cita Eladio Jareño, proposat per Cs, i la seva “conflictiva etapa” a TVE.

Per al sindicat, l’acord “és decebedor i no resoldrà els problemes de funcionament que té la Corporació a causa del bloqueig entre poders polítics interns i per la perllongada falta de finançament estable i suficient”.

Segons CCOO, “l’assignatura pendent” dels partits polítics és la concepció que tenen sobre els mitjans públics: “Els veuen com un instrument de partit o de Govern i no com el que en realitat han de ser: un servei públic plural, obert a tota la ciutadania i una potent indústria que ha de garantir la producció de continguts audiovisuals de Catalunya”, afirma.

Per la seva part, el Sindicat de Periodistes de Catalunya qualifica l’acord de renovació el consell de govern de la Corporació de “vergonya partitocràtica” i “estafa”. L’organització remarca que, a banda dels dos grups que formen el Govern, la “maniobra” compta amb “la complicitat de dos dels partits més crítics amb la gestió, la programació i la informació de TV3 i Catalunya Ràdio”.

Com el consell professional de TV3, l’SPC també considera que amb el seu pacte JxCat, ERC, Cs i PSC “traeixen l’esperit i la lletra de la llei”, així com les diverses mocions i resolucions parlamentàries per reformar la normativa o tornar al consens.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram