La Biblioteca de Catalunya ha celebrat aquest dilluns l’acte de recepció del fons del periodista Josep Maria Huertas Claveria (Barcelona, 1939 – 2007), donat per la seva vídua Araceli Aiguaviva i el seu fill Guillem Huertas.

El fons està format per documentació privada i professional de Huertas Claveria, així com la seva biblioteca particular, que consta de 4.500 llibres, dedicats sobretot a la història de Barcelona i els seus barris, el moviment obrer, la Guerra Civil, i també sobre socialisme, filosofia, periodisme i literatura. La documentació aplega a més prop d’un centenar de títols de revistes, moltes d’elles locals, satíriques i reivindicatives, així com algunes obres de teatre originals de joventut.

La donació també inclou documents relacionats amb el procés judicial viscut pel periodista, pel qual el 1975 va ser condemnat a dos anys de presó en un consell de guerra sumaríssim per injúries a l’Exèrcit, arran de la publicació d’un reportatge al diari Tele/eXpres on deia que un bon nombre de bordells de Barcelona estaven regentats per vídues de militars. El cas va provocar la primera vaga de premsa des de la Guerra Civil i la primera manifestació autoritzada.

Llegat doble

En l’acte a la Biblioteca de Catalunya, la consellera de Cultura, Laura Borràs, ha assenyalat que el llegat de Josep Maria Huertas Claveria que s’ha ingressat “és doble, en el sentit que inclou el seu fons personal, però també la seva biblioteca, que ens ajuda a entendre la seva importància com a periodista”.

Borràs ha destacat que el periodista va tenir “una mirada sempre lúcida sobre la realitat, per molt incòmode que fos”, i l’ha recordat com un home “valent, insubornable i tossut davant les injustícies, contra les quals feia d’altaveu”. La consellera també ha assenyalat que “la persecució que va patir Huertas Claveria, quan va ser detingut injustament, és tristament vigent”.

La cessió del fons de Josep Maria Huertas Claveria forma part del projecte Llegats dels periodistes – Memòria de l’ofici del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el qual té l’objectiu de preservar i difondre l’obra de professionals de la informació catalans per al coneixement de la història del segle XX.

Així doncs, mitjançant l’acord entre la família, la Biblioteca de Catalunya i el Col·legi de Periodistes es farà difusió del llegat de Huertas Claveria mitjançant publicacions, activitats i seminaris, entre d’altres.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram