El jurat de la novena edició del Premi Muriel Casals de Comunicació d’Òmnium Cultural ha decidit guardonar el productor Jaume Roures i el periodista Tatxo Benet, socis fundadors del Grup Mediapro.

Roures i Benet han estat distingits “per la qualitat periodística dels seus projectes empresarials i per la seva voluntat d’aprofundiment democràtic demostrat en iniciatives com ara el diari Público i els documentals Las cloacas de Interior, 20-S, i l’organització del Centre Internacional de Premsa del referèndum de l’1 d’octubre”, entre d’altres.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, empresonat preventivament des del 16 d’octubre de 2017, ha agraït la feina realitzada per Jaume Roures i Tatxo Benet: “Treballar amb ambició i qualitat és imprescindible per desemmascarar les mentides de la justícia espanyola i les clavegueres de l’Estat”, ha assenyalat.

El jurat del Premi Muriel Casals de Comunicació estava format per Odei Etxearte, Sara Gonzàlez, Àlex Gutiérrez, Núria Iceta, Albert Sàez, Sebastià Serrano i Marina Llansana.

Aquest és el segon any que el guardó porta el nom de Muriel Casals en reconeixement de l’expresidenta d’Òmnium. El premi està dotat amb 3.000 euros gràcies a la donació que va fer Laia Gasch amb la indemnització rebuda per l’accident que va causar la mort de la seva mare.

Pertti Pesonen, Premi Internacional J.B. Cendrós

Per altra banda, el jurat de la 32a edició del Premi Internacional Joan B. Cendrós (també dotat amb 3.000 euros) ha guardonat el periodista Pertti Pesonen, de la televisió pública de Finlàndia pel seu “compromís” a l’hora de “retratar el procés sobiranista i posar en valor la seva objectivitat i visió àmplia i neta del cas català en els seus documentals”. El jurat també ha destacat la seva tasca en la “internacionalització del cas català amb transversalitat i pluralitat de veus de diferent color polític”.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha agraït a Pesonen el seu treball, que ha definit com “un altaveu potentíssim per a denunciar la injustícia que patim els presos polítics”, i ha recordat que la feina objectiva i sobre el terreny dels periodistes internacionals és “indispensable perquè arreu del món es vegi la veritable cara de l’Estat espanyol”. En aquest sentit, Cuixart recorda el “paper clau que jugaran els mitjans internacionals de cara al judici a la democràcia” que començarà a principis d’any.

Pertti Pesonen és autor, entre d’altres, del documental Espajalainen kosto (La venjança espanyola), on retrata la repressió de l’Estat i la injustícia que suposa la presó preventiva dels presos polítics. El periodista també ha narrat en diferents articles el procés judicial i el relat de la suposada violència realitzat pels tribunals espanyols a què s’enfronten Jordi Cuixart i la resta de presos polítics. Pesonen també compta amb una dilatada trajectòria documentant els conflictes a Llatinoamèrica.

El jurat del 32è Premi Joan B. Cendrós estava format per Antoni Bassas, Joan Becat, Laura Cendrós, Josep Gifreu, Elena Jimenez, Vicent Partal, Carme Colomina i Carme Arenas.

Els dos guardons es lliuraran aquest divendres en el marc de la 68a Nit de Santa Llúcia, la Festa de les Lletres Catalanes, que se celebra a Fira Sabadell.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram