Els Premis Ramon Barnils de Periodisme d’Investigació de 2018 han distingit en la categoria d’obra publicada la sèrie d’articles L’Estat va treure milers de milions de dipòsits dels bancs el 2-O, Així va fer l’Estat la guerra econòmica contra Catalunya i 80 de les 100 grans empreses catalanes van mantenir la seu, d’Àlex Font, Natàlia Vila, Albert Cadanet i Albert Martín, publicats al diari Ara.

En la modalitat de mitjà local i comarcal el guardó ha estat per a Els exempleats de Caixa Sabadell, a ‘l’exili’ o al carrer, de Pedro Javier Armengou, publicat al Diari de Sabadell.

Per la seva part, en la categoria d’obra inèdita enguany s’ha distingit el reportatge César Orquín, un heroi sense matisos a Mauthausen, de Carles Xavier Senso. La dotació d’aquest últim premi és de 1.400 euros i la seva publicació a l’Ara, mentre que els d’obra publicada estan dotats amb 800 euros cadascun.

“Premiem treballs que ens connecten molt amb el moment, amb la sortida desigual de la crisi i les seves conseqüències, amb el debat sobre la memòria històrica i la necessitat de revisar algunes ‘veritats’ i amb els abusos d’institucions qüestionades i qüestionables com ara la Corona per mantenir l’statu quo“, va assenyalar Ferran Casas, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, en l’acte de lliurament, celebrat aquest dimecres al vespre al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona.

En el seu discurs, Casas també va destacar que “enguany hem anat assumint de forma plena que quan les llibertats es limiten no fan distincions. Ho hem vist en el setge a mitjans i periodistes per part de l’extrema dreta, però també pels poders d’un estat que s’ha destapat”.

Al respecte, va apuntar que “aquesta limitació angoixant ha de ser revertida amb més periodisme, amb valentia dels periodistes i les empreses i, en el cas del nostre país, amb complicitat de les institucions que envien, per exemple, un missatge negatiu quan es resignen al repartiment partidari del govern dels nostres mitjans públics, que han de ser exemple i referència”.

Aquesta és la quarta edició que el Grup de Periodistes Ramon Barnils organitza els premis d’investigació. El jurat estava format per Mònica Lablanca, directora dels mitjans públics de Sant Cugat del Vallès; Joan Maria Morros, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Carles Pont, professor de la Facultat de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra; Montse Eras, periodista de SomMollet i SomGranollers; Isabel Serrano, representant de l’AMIC i coordinadora del diari 20 Minutos; Antoni Bassas, periodista del diari Ara, i Ferran Casas, president del Grup Barnils.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram