Els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio s’han mostrat contràris al pacte per renovar el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals a què han arribat Junts per Catalunya, Esquerra, Ciutadans i PSC.

La plantilla dels mitjans públics reclama que l’acord no es faci efectiu i es culmini “amb urgència” al Parlament la reforma de la llei segons la ponència conjunta aprovada per unanimitat l’estiu de 2017. Aquesta “preveu una selecció de directius amb garanties d’independència i professionalitat deixant enrere les quotes partidistes i el control dels mitjans per càrrecs de confiança del Govern”, remarquen.

Els treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio consideren que les candidatures que proposen els quatre partits “responen a criteris de fidelitat política i d’interessos de lobbys del sector audiovisual que no auguren res de bo per a la televisió i la ràdio públiques”. A més, recorden que tampoc es respecta la paritat de gènere.

Per fer front a la “nova amenaça de partidització i governamentalització de la Corporació”, preparen un calendari d’accions i mobilitzacions per al nou any. Aquest preveu un referèndum sobre els nomenaments del consell de govern i no es descarta la convocatòria de vagues.

De moment, l’assemblea de treballadors ha aprovat un manifest conjunt proposat pels comitès d’empresa de TV3 i Catalunya Ràdio que demana als futurs directius de la CCMA –”siguin els que siguin”– una sèrie de “mesures urgents per donar estabilitat i futur als mitjans”. Les reclamacions, són:

• Estabilitat econòmica amb un contracte programa amb finançament plurianual suficient per impulsar la producció pròpia i continuar sent el motor de l’audiovisual a Catalunya.

• Aposta decidida per la producció interna, que ha de ser el pal de paller del futur de la CCMA i perquè pugui contribuir al seu finançament.

• Inversions i adaptació tecnològica per als mitjans del futur.

• Impuls de la producció de continguts per atendre les noves formes de consum audiovisual a les xarxes.

• Autonomia de funcionament davant de l’Administració.

• Renovació generacional de la plantilla amb un pla de jubilacions parcials voluntàries i contractes de relleu de gent nova.

• Una política de contractació que no afavoreixi la precarietat laboral i que atengui els pics de producció i les necessitats estructurals.

• Compromís amb el futur de la plantilla, amb respecte, diàleg i participació en les estratègies de futur.

• Una televisió i ràdio pública, plural, de servei, de qualitat i oberta al conjunt de la ciutadania.

Els consells professionals titllen el pacte d'”indecorós”

Per la seva part, els consells professionals de TV3 i Catalunya Ràdio han denunciat el que consideren un “comportament obscè” per part dels partits. “En un moment en què diverses forces polítiques, fins i tot algunes que han participat en aquest acord indecorós, posen en qüestió la nostra imparcialitat, aquesta decisió –amb reculades incloses– perjudica directament la credibilitat i la independència dels nostres mitjans”, etziben en un comunicat conjunt.

Els òrgans professionals interpreten el pacte de JxCat, ERC, Cs i PSC com “una maniobra per intentar controlar políticament” la seva feina, i adverteixen que estaran “alerta” per denunciar qualsevol ingerència.

Els professionals de TV3 i Catalunya Ràdio exigeixen treballar amb “llibertat, professionalitat, seguretat i respecte”, però asseguren que “els pactes polítics de sotamà per repartir-se els càrrecs directius” són “contraris a aquest ideal”. Per tot plegat, reclamen que l’elecció dels directius de la CCMA i les seves empreses “es basi en els mèrits i es faci d’una manera transparent i pública”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram