El Ministeri d’Hisenda ha autoritzat el pagament de les subvencions als mitjans catalans excepte les dels digitals, que manté embargades. Aquests ajuts estaven congelats des de setembre arran de la intervenció econòmica de la Generalitat.

Hisenda es nega a aixecar el bloqueig als digitals perquè “no hi concorren les raons d’urgent i extraordinària necessitat” que justificarien la mesura, cosa que al seu parer sí passa amb les subvencions a mitjans impresos, televisions, ràdios, i entitats i organitzacions del sector de la comunicació.

Fonts de la Direcció General de Mitjans de Comunicació expliquen a Comunicació 21 que s’està treballant per aconseguir desbloquejar la partida destinada als digitals i que pugui incloure’s en el pressupost de 2017. En paral·lel, s’està tramitant el pagament de la resta dels ajuts.

Les línies de subvencions als mitjans es van convocar el passat maig i al setembre ja estava enllestida la proposta de resolució, però amb la intervenció econòmica de la Generalitat el procés es va aturar pendent del vistiplau del Govern espanyol. Aquest, al novembre, quan vencia el termini de sis mesos, el va ampliar mig any més.

Això implica que fins al maig encara es podria aprovar la resolució de les subvencions als digitals, però amb pressupost de 2018 i comprometent els ajuts de l’any que ve.

Càstig al “negoci” dels digitals

La decisió d’Hisenda s’entén millor si es recorden les paraules de principis de mes del secretari d’Estat per a les Administracions Territorials, Roberto Bermúdez de Castro, qui va explicar que s’estaven “repassant” els ajuts als digitals (i no a la resta) per fer-ne un “repartiment objectiu”. “No hi havia millor negoci a Catalunya aquests quatre anys que muntar-se una pàgina web per donar suport al procés i endur-te una subvenció”, va afirmar sobre els digitals catalans, als quals va acusar de publicar “falsedats” i d’utilitzar la “postveritat”.

Com que les bases reguladores deixen poc marge per a la inventiva, ja que estableixen molt clarament com es determinen els imports dels ajuts (que es calculen a partir de criteris com el nombre de treballadors o els usuaris únics als webs, les pàgines vistes i la durada mitjana de les visites), sembla que el Govern espanyol hauria optat per castigar-los per la via del bloqueig.

Enguany, la Generalitat havia pressupostat una dotació de 8.999.000 euros per a les diferents línies de subvencions als mitjans, un increment del 22,1% respecte a la convocatòria de 2016. La previsió era destinar 1.922.000 euros als digitals (+29,78%), 2.520.000 als diaris impresos (-3,08%), 1.718.000 a les publicacions no diàries impreses (+29,37%), 615.000 euros a les televisions (+7,89%); 704.000 a les ràdios (+22,01%), i 1.520.000 euros a entitats i organitzacions del sector de la comunicació (+86,7%).

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram