Coincidint amb el seu 25è aniversari, l’Ajuntament de Barcelona ha remodelat els Premis del Consell Municipal de Benestar Social als Mitjans de Comunicació per adaptar-los a la realitat del sector. En aquesta nova etapa, els guardons han estat rebatejats com a Premis Montserrat Roig de Periodisme i Comunicació Social de Barcelona en homenatge a la periodista i escriptora.

L’objectiu dels premis impulsats pel Consell Municipal de Benestar Social es manté inalterable: estimular, promoure i incentivar una millor informació i un més bon tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació.

Els premis consten de quatre noves categories:

  • Periodisme social. Poden optar a aquesta modalitat articles, sèries d’articles, reportatges, treballs de fotoperiodisme, programes de ràdio i televisió, i productes documentals o divulgatius publicats o emesos entre l’1 de novembre de 2016 i el 15 de desembre de 2017. 
  • Comunicació social. Poden optar-hi les propostes que hagin mostrat a través dels mitjans reptes d’interès social o realitats que afecten col·lectius de la ciutat. Els treballs poden ser projectes de comunicació en qualsevol suport, publicats entre l’1 de novembre de 2016 i el 15 de desembre de 2017. 
  • Promoció de la investigació periodística en l’àmbit del benestar social a Barcelona. Es podem presentar propostes documentades que puguin donar lloc a una investigació periodística en l’àmbit del benestar social per a qualsevol mitjà, promogudes de manera individual o col·lectiva. El projecte s’ha de dur a terme durant l’any 2018 i el primer trimestre del 2019, i s’ha d’entregar acabat com a màxim l’11 de març de 2019. 
  • Premi especial del jurat. El jurat atorgarà un reconeixement especial a un projecte o trajectòria professional marcada per la sensibilitat, el rigor i el compromís amb el periodisme i la comunicació social. Sense dotació econòmica.

Les tres primeres modalitats estan dotades amb 8.000 euros cadascuna, mentre que l’especial no té dotació econòmica. La dotació total, 24.000 euros, és inferior als 26.000 de l’anterior etapa, en què s’atorgava un primer premi de 5.000 euros i una menció especial en cadascuna de les quatre categories (premsa, ràdio, televisió i internet).

El termini per presentar candidatures finalitza el 31 de gener. El veredicte es farà públic el primer quadrimestre en data i lloc per determinar.

El jurat valorarà la qualitat periodística i narrativa dels treballs; l’esforç en la investigació pròpia amb pluralitat i contrast de fons; l’enfocament original; l’equilibri de recursos disponibles i el resultat final del treball; el tractament contextualitzat i la sensibilització social; i l’ús d’una terminologia que reflecteixi la realitat incidint en el respecte a la dignitat de les persones.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram