El Premi de Periodisme María Luz Morales a treballs sobre l’apoderament de les dones i els feminismes ha obert la convocatòria de la seva tercera edició que presenta algunes novetats.

Després d’un any d’absència, el guardó torna amb nous mecenes. Per una banda, la Fundació Catalunya La Pedrera pren el lloc l’Obra Social “la Caixa” com a entitat convocant acompanyant l’Observatori Cultural de Gènere. Per l’altra, el diari Ara substitueix La Vanguardia com a mitjà col·laborador.

El guardó manté les dues modalitats, però redueix la dotació. En concret, consta d’un primer premi a un article periodístic publicat en suport paper o digital, dotat amb 2.000 euros (la meitat que en les dues anteriors edicions), i un accèssit per a treballs breus apareguts en altres formats audiovisuals i digitals (vídeos, webdocs, podcasts, etc.), dotat amb 1.000 euros (500 menys).

Els treballs han d’haver estat publicats o difosos durant el 2018 i poden ser en qualsevol de les llengües de l’Estat. El termini de presentació finalitza el 21 de juny i els guanyadors es donaran a conèixer el 8 de juliol.

Els convocants tenen “especial interès” en distingir treballs originals, que facin propostes en clau positiva i amb visió de futur.

El jurat estarà format per Esther Vera, directora de l’Ara; Marga Viza, directora de l’àrea de cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera; M. Àngels Cabré, directora de l’Observatori Cultural de Gènere; Mavi Carrasco, presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya; la sociòloga Marina Subirats (guanyadora de l’anterior edició), i els periodistes Lluís Reales i Ariadna Oltra.

Antecedents

La primera edició del premi el va guanyar la sociòloga i escriptora Patrícia Soley-Beltran, per l’article Política eres tú, publicat a El País Semanal, mentre que l’accèssit es va atorgar al reportatge multimèdia Burkina Faso: las abuelas solares, de Benoît Cros, publicat a eldiario.es.

En la segona edició el guardó se’l va endur Marina Subirats, per l’article Les raons d’Antígona, publicat a l’Ara, i l’accèssit va ser per al reportatge Ellas toman la palabra, de les periodistes Raquel Quílez i Virginai Hernández i el fotògraf Javier Nadales, publicat a El Mundo.

María Luz Morales

El guardó, impulsat el 2015, ret homenatge a la periodista i escriptora María Luz Morales (La Corunya, 1889 – Barcelona, 1980), la primera dona que va dirigir un diari a l’Estat, La Vanguardia.

Amb l’esclat de la Guerra Civil i la fugida a l’exili d’Agustí Calvet ‘Gaziel’, el comitè obrer que va assumir el control del diari va nomenar com a directora l’única dona de la redacció, tasca que Morales va acceptar de manera provisional i va exercir des de l’agost de 1936 a febrer de 1937.