El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, Roger Loppacher, ha demanat als mitjans i les plataformes d’internet un tractament informatiu acurat que contribueixi a prevenir la violència masclista. Loppacher ha fet aquestes declaracions amb motiu del Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones, que se celebra el 25 de novembre.

“Tant els mitjans anomenats tradicionals, la ràdio i la televisió, com els nous mitjans que es difonen per internet, tenen un paper molt destacat en la lluita contra la violència masclista. Cal que els mitjans apliquin un tractament proactiu de denúncia d’aquesta xacra i impulsin la sensibilització. I tots, però especialment els que emeten per internet, cal que tinguin una actitud de més responsabilitat pel que fa a difondre continguts que banalitzen o, fins i tot, justifiquen la violència envers les dones”, ha assenyalat Loppacher.

El president del CAC ha recordat que l’ens regulador analitza permanentment la presència en els mitjans d’aquest tipus de continguts. “La conclusió que es desprèn és que en els mitjans tradicionals la situació ha millorat, sense ser òptima, pel que fa al tractament informatiu de la violència envers les dones, així com a la difusió de notícies de sensibilització. En el cas dels mitjans que es difonen per internet, encara queda molta feina per fer, amb l’agreujant que es tracta de mitjans que tenen un consum elevat entre els més joves i per tant suposen un gran impacte pel que fa al seu procés de maduració”, ha dit.

Roger Loppacher ha recordat que els mitjans disposen de les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació, publicades el 2004 i actualitzades el 2010, amb la participació de diverses institucions i entitats.

En aquest document d’autoregulació, el CAC recomana defugir el sensacionalisme i el dramatisme, escollir només aquelles imatges que aportin informació, i no concentrar l’atenció en les persones agredides i en les del seu entorn. Les recomanacions també proposen evitar qualsevol relació causa-efecte entre els fets i la procedència, la situació sociocultural i/o les circumstàncies personals de les persones implicades.