El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha denunciat a la plataforma d’intercanvi de vídeos TikTok diversos vídeos que inclouen publicitat encoberta dirigida a infants i adolescents. El CAC ha instat TikTok a adoptar les mesures necessàries per tal que s’identifiqui de manera clara l’existència de publicitat quan els creadors dels vídeos inclouen missatges comercials en els seus continguts, tal com preveu la Directiva de serveis de comunicació audiovisual.

L’ens regulador també ha assenyalat a TikTok que els vídeos denunciats vulneren les normes pròpies de la companyia, les quals prohibeixen utilitzar la plataforma amb un propòsit comercial sense que aquesta ho autoritzi.

El CAC ha analitzat 16 vídeos amb un total de 30,6 milions de visualitzacions de 8 influencers joves o adolescents (que sumen 43,4 milions de seguidors i més de 1.600 milions d’interaccions positives), i ha constatat que el 93,8% dels continguts promocionen, de manera encoberta, productes propis de la franja d’edat més jove, com ara menjar ràpid, begudes ensucrades, productes de bellesa, roba, consoles i videojocs.

En concret, l’informe del CAC ha constatat que els anomenats tiktokers acostumen a mostrar i a fer ús del producte sense advertir que es tracta de publicitat, inclouen en els seus vídeos reclams de compra, i fan un discurs complaent envers el producte, servei o marca promocionada.

El Consell de l’Audiovisual ha posat l’informe en coneixement de l’Agència Catalana del Consum.

Loppacher apel·la a la responsabilitat

“Les dades de l’informe sobre TikTok són particularment preocupants perquè mostren l’existència d’influencers amb milions de seguidors que gaudeixen d’una credibilitat molt elevada entre el públic infantil i juvenil i que es dediquen a incloure publicitat de manera encoberta. És molt difícil que els destinataris, bàsicament nens i nenes i adolescents, siguin totalment conscients del caràcter comercial dels vídeos que miren, de manera que es produeix una situació de desprotecció”, ha afirmat el president del CAC, Roger Loppacher.

“Apel·lem a la responsabilitat dels creadors dels vídeos i també de les empreses que els contracten perquè siguin transparents i informin els usuaris del caràcter publicitari dels missatges. També instem la xarxa social a extremar la cura per identificar aquells continguts que no s’adeqüen a la nova Directiva, a la legislació vigent de societat de la informació i de protecció del consumidor, així com als termes d’ús de la companyia mateixa”, afegeix Loppacher.

El president del CAC ha remarcat que, a més, “es produeix una desigualtat competitiva amb els mitjans tradicionals que sí que compleixen la legislació en matèria de publicitat”.

El Consell recorda que la unitat didàctica Això també és publicitat del programa d’educació mediàtica EduCAC, ofereix a les escoles recursos i formació sobre com identificar la publicitat encoberta en els continguts audiovisuals i en els vídeos dels influencers.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram