Arran de l’atemptat a Christchurch, Nova Zelanda, el Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha recordat a professionals i mitjans que tenen a la seva disposició les Recomanacions sobre la cobertura informativa d’actes terroristes.

A més, atès que un dels terroristes ha enregistrat i difós l’atac en directe, el CAC remarca que els mitjans haurien de tenir una cura especial i evitar emetre les imatges extremadament violentes. En la mateixa línia, també demana a les persones usuàries de les xarxes socials que evitin compartir aquest contingut.

L’ens regulador fa esment al punt sobre el tractament de continguts subministrats per terroristes: “Les imatges difoses pels terroristes, editades o en brut, mai s’haurien de difondre, almenys sense una edició prèvia als mitjans, amb independència que les xarxes socials les difonguin íntegrament. No difondre implica també no enllaçar continguts”, assenyalen les recomanacions.

El CAC recalca que cal defensar el respecte a la privadesa de les víctimes i al mateix temps evitar que la difusió dels continguts violents serveixi com “altaveu propagandístic dels atacants”.

En aquesta línia, les Recomanacions sobre la cobertura informativa d’actes terroristes assenyalen que convé evitar la intrusió en la privadesa de les víctimes i en la dels seus familiars, i proposa abstenir-se de difondre imatges de cossos de víctimes mortals si se les pot reconèixer o si la cruesa és excessiva.

En el cas de les víctimes supervivents, apunta que només s’haurien de prendre imatges o declaracions quan les persones afectades ho autoritzin expressament. En la resta de casos, cal tractar les imatges per tal d’evitar-ne la identificació.

El manual també indica que cal tenir una cura especial amb el tractament periodístic que es dona als terroristes, per evitar donar-los protagonisme i que, des de la seva perspectiva, apareguin com a herois. El tractament més adequat seria considerar-los presumptes autors d’un delicte. El document també recorda que els actes terroristes els cometen individus i no països, ètnies o religions.

Les recomanacions també diu que el nivell de duresa de les imatges que rebi l’audiència ha d’estar justificat editorialment, en funció de si aporten elements informatius rellevants i no pas per la seva morbositat. El document recalca que la ciutadania té dret a no accedir a continguts violents, especialment durant l’horari protegit, i assenyala que sempre cal advertir prèviament de la naturalesa violenta de les imatges.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram