L’humorista gràfic i il·lustrador Armengol Tolsà Badia, conegut artísticament com a Ermengol, ha fet donació de la seva obra a l’Ajuntament de Lleida. La donació, totalment desinteressada, està formada per 20.211 dibuixos originals, gairebé la totalitat de la seva producció com a humorista gràfic en la premsa escrita, i els exemplars dels seus llibres publicats.

L’Arxiu Municipal de Lleida custodiarà un llegat que, destaca, representa una crònica del que ha succeït a Lleida i al món en els darrers 35 anys. A més, una selecció representativa formarà part de la col·lecció del Museu d’Art Jaume Morera, on fins al 10 de gener es podrà visitar una mostra que aplega una quarantena d’originals i una desena de publicacions de l’autor com a petit repàs de la seva trajectòria.

En l’acte de donació, dimecres, Ermengol va assegurar que era un dels més rellevants de la seva trajectòria professional, perquè era un reconeixement a tota una carrera. En aquest sentit, va agrair que la seva obra es dipositi a l’Arxiu i el Museu Morera i es posi en valor. El ninotaire va reivindicar la dignificació de l’humor gràfic, i va assenyalar que Catalunya ha estat un referent en premsa satírica.

“Ha estat un cronista privilegiat de la Lleida contemporània amb capacitat per entendre la realitat política i social”, va dir sobre Ermengol el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, qui va destacar que la donació de l’artista és “un tresor d’arxiu”.

Trajectòria

Ermengol va començar a publicar els seus acudits el 1985 al diari Segre, on va treballar més de 25 anys. També va col·laborar al Diari d’Andorra (1995-2010) i des del 2013 publica a La Mañana. A banda del seu treball com a dibuixant satíric, que inclou també una gran quantitat de col·laboracions en publicacions periòdiques d’àmbits diversos, Ermengol ha estat autor de diferents llibres, entre els quals destaquen Ermengolarium (1999), RIP (2005) i el més recent Virus (2020).

A banda del seu treball com a ninotaire, Ermengol ha desenvolupat paral·lelament diversos projectes artístics com a il·lustrador, escultor i poeta visual. A més ha impulsat l’associació cultural Humoràlia, que ha organitzat diverses biennals internacionals d’humor gràfic i caricatura a Lleida, i l’Escola Ermengol, un centre dedicat a l’ensenyament i aprenentatge de l’art i el dibuix.