El ple del Parlament va abordar dimarts una moció sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals presentada pel PSC de la qual es van rebutjar alguns punts i se’n van aprovar d’altres.

Per una banda, el Parlament va refusar reprovar i demanar la dimissió de la vicepresidenta de la CCMA, Núria Llorach, per “la seva ineficient gestió dels recursos econòmics i humans”, la “manca de transparència durant tot el seu mandat” com a presidenta en funcions, i “l’incompliment reiterat del Llibre d’estil”.

Aquest punt va rebre els vots favorables de Ciutadans, PSC, Catalunya en Comú Podem i PP; el contrari de Junts per Cat i ERC, i l’abstenció de la CUP. En una primera volta els vots a favor i en contra van empatar, però en segona ronda es va decantar cap al no per l’abstenció d’un diputat de Cs per error.

Un altre punt tombat va ser la condemna dels “menyspreus i insults” a Mossos d’Esquadra i polítics per part d’alguns col·laboradors de la CCMA, i que instava la direcció a “prendre accions al respecte vers els qui desqualifiquen i desacrediten aquests funcionaris i personalitats públiques”. Hi van votar a favor Cs, PSC i PP, i en contra JCat, ERC, CatECP i CUP.

El Parlament també va rebutjar el punt que reclamava reconèixer que les audiències “esbiaixades” dels mitjans de la CCMA “són conseqüència d’una manca de pluralisme evident i de reflex de la diversitat social i territorial existent i d’una marcada inclinació processista dels continguts que s’ofereixen”, i demanava elaborar un pla de programació específic per “recuperar” els espectadors que “han desconnectat”. En aquest cas van votar a favor Cs, PSC, CatECP i PP, i en contra JCat, ERC i CUP.

Nou contracte programa

El ple sí va aprovar instar el Govern a acordar “el més aviat possible” un nou contracte programa per donar “estabilitat econòmica, financera i laboral” a la Corporació i garantir “uns mitjans públics referents de qualitat en el sector audiovisual i l’accés general a un informació veraç, plural, neutral i equilibrada”. Aquest punt va rebre el vot favorable de tots els grups excepte de Cs, que es va abstenir.

Finalment, el Parlament també va aprovar el punt en què es “constata la necessitat” que el Consell de l’Audiovisual “aprofundeixi en l’anàlisi qualitatiu de la pluralitat”. En aquest sentit, es demana analitzar “la pluralitat de continguts, la ponderació en la diversitat de veus i la representativitat en els programes que s’emetin als canals de la CCMA, especialment als espais de tertúlia”. Aquesta petició va ser aprovada per unanimitat.