El col·lectiu freelance és el més afectat del sector periodístic del per la crisi econòmica provocada per la Covid-19. Així es desprèn en els resultats d’una enquesta feta per la Unió de Periodistes Valencians sobre l’afectació laboral i econòmica que ha provocat la pandèmia.

Gairebé el 60% de les persones enquestades afirma haver patit una pèrdua econòmica de més del 40% dels seus ingressos mensuals. Per al 21% dels socis autònoms, les pèrdues han suposat entre un 20 i un 40% dels seus ingressos habituals. Més de la meitat assegura estar suportant impagaments per part d’empreses, clients particulars, institucions i administracions públiques.

Així, un 80% dels periodistes autònoms considera que arran de la Covid-19 la seva situació ha empitjorat. A més, el 90,9% dels autònoms ha vist com se li cancel·laven treballs, i prop del 70% no té garantit que aquests treballs es reprenguin una vegada se superi la pandèmia.

Els resultats de l’enquesta, feta entre el 5 i el 17 de maig a un centenar d’associats, revela que prop del 55% dels professionals afirma poder mantenir aquesta situació econòmica durant dos o tres mesos. Només el 29% podria aguantar fins a sis mesos amb els ingressos actuals.

Davant aquesta situació, el col·lectiu demana més ajudes per als autònoms per part de les administracions, reclamen que les ajudes a les quals es poden acollir tinguin en compte diferents trams de reducció en la facturació, i exigeixen poder ajornar impostos i la quota d’autònoms, que alhora hauria de calcular-se segons la facturació.

Periodistes no autònoms

Entre els periodistes que treballen per a compte aliè, gairebé un 7% de les persones enquestades ha sigut acomiadat, i un 26,4% ha patit un ERTO. Per a la meitat dels periodistes la pandèmia no ha significat cap pèrdua mensual; no obstant això, més del 16% declara una reducció de més del 40% del seu sou, i el 15% ha vist minvats els seus ingressos entre un 20 i un 40%.

Els associats mostren el seu suport al pla d’ajudes públiques per als mitjans de comunicació vinculades a la contractació de periodistes que ha demanat la Unió de Periodistes Valencians.