El Consell d’Informatius de TVE ha fet balanç del primer any d’Enric Hernàndez com a director d’informació i actualitat de RTVE. “Un període amb més ombres que llums”, conclou, tot recordant que és un càrrec de nova creació, i que el nomenament d’Hernàndez va ser rebutjat en una consulta als professionals.

El CdI diu observar “amb enorme preocupació” la pèrdua de programes informatius propis a favor de coproduccions d’espais denominats “d’actualitat” amb participació majoritàriament externa.

Entre d’altres, es refereix a La hora de La 1, que s’emet de 8 a 13 h (i que s’ha menjat espais com Los desayunos de TVE i La mañana), i el nou Las cosas claras, de 13 a 15 h, que empalmarà amb el Telediario.

Precisament, l’arribada de Las cosas claras és “el colofó a aquesta sèrie de despropòsits”, assenyala el Consell d’Informatius. L’espai dirigit per Jesús Cintora tindrà gran part del seu personal externalitzat, també la feina de verificació, que ha estat encarregada a l’equip de Maldita Hemeroteca en lloc del de la casa, Verifica RTVE.

El CdI considera “molt greu” aquesta decisió. “Amb el pretext que ‘falta personal’ s’ha promogut l’externalització i contractació de treballadors externs a la corporació sense ni tan sols haver consultat internament si algú tenia interès en incorporar-se al programa”, critica en un comunicat.

L’òrgan professional expressa la seva preocupació per la “manca de lideratge” en els programes informatius, ja “no s’observa un rumb clar ni un projecte innovador a l’altura del que requereix l’actual situació de RTVE”. En aquest sentit, afegeix que “seria un greu error buidar el nucli dels serveis informatius de TVE, com Enric Hernàndez ha tractat de fer amb algunes decisions en el seu primer any de mandat”.