Diverses entitats i organitzacions vinculades al periodisme i la comunicació han alertat de la “greu situació” en què es troba el servei públic estatal de comunicació; és a dir, RTVE. Així doncs, han impulsat la Declaració en defensa d’uns mitjans públics veraços, lliures i independents en què demanen una sèrie de compromisos als partits polítics un cop superades les eleccions del 28 d’abril.

La iniciativa ha estat impulsada per l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC), l’Associació Ciutadania i Comunicació (Cicom), la Plataforma de Defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI), la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP), la Xarxa de Mitjans Comunitaris (ReMC), Teledetodos (t2), la Unió Llatina d’Economia Política de la Informació, la Comunicació i la Cultura (ULEPPIC), i l’Associació d’Emissores Municipals i Ciutadanes d’Andalusia de Ràdio i Televisió (EmARTV).

D’entrada, la Declaració demana als grups polítics que respectin els resultats del concurs públic endegat per elegir el nou consell d’administració i la presidència de RTVE, actualment aturat per la dissolució del Congrés i el Senat arran de la convocatòria dels comicis.

A més, en la línia dels consells informatius de la corporació, es reclama el “compromís explícit” de culminar el concurs “immediatament” després de les eleccions del 28-A per “recuperar la independència i professionalitat de RTVE”.

Per altra banda, les entitats i organitzacions impulsores de la Declaració consideren necessari posar en marxa un “procés urgent de rearmament financer del servei públic i de reforçament de les seves missions com a tal”.

Finalment, es demana que, un cop constituïts el proper Govern espanyol i Congrés, es posi en marxa un “procés de discussió pública obert i transparent” amb la participació de professionals, experts i organitzacions sobre la “reforma en profunditat del servei públic de comunicació i de la regulació del sistema audiovisual en totes les seves dimensions”.

Els impulsors de la Declaració entenen que RTVE arrossega “seriosos problemes”, tant per la seva “dependència crònica dels poders polítics” i la situació econòmica, com per la “conversió” en un servei de comunicació multiplataforma i multimèdia.

Les entitats i organitzacions signants assenyalen que la situació actual de provisionalitat no ha permès abordar un pla estratègic i de futur, ni negociar un nou mandat marc, ni actualitzar el contracte programa. A més, recorden que, quan amb “prou feines ha començat a recuperar una programació de servei públic”, mentrestant RTVE “continua perdent influència social i audiència”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram