Diverses entitats i organitzacions periodístiques catalanes han reclamat l’alliberament immediat de Julian Assange coincidint amb l’inici al Regne Unit del judici per la seva extradició als Estats Units. Signen la petició l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Grup de Periodistes Ramon Barnils, el Sindicat de la Imatge UPIFC, el Sindicat de Periodistes de Catalunya i la Federació de Sindicats de Periodistes, i Sicom – Solidaritat i Comunicació.

En un manifest, les entitats expressen la seva “profunda preocupació” per la seguretat del fundador de Wikileaks arran de la seva detenció continuada i per les “draconianes” acusacions d’espionatge.

“Aquest cas se situa en el nucli del principi de la llibertat d’expressió. Si el Govern dels Estats Units pot processar-lo per publicar documents classificats, obrirà el camí perquè els governs enjudiciïn periodistes en qualsevol lloc del món, la qual cosa establiria un perillós precedent per a la llibertat de premsa a escala mundial”, alerten.

“En una democràcia, s’han de poder revelar crims de guerra i casos de tortura i abús sense haver d’anar a la presó”, defensen les entitats i organitzacions periodístiques. “Acusar d’espionatge els qui publiquen materials proporcionats per filtradors és també una novetat que hauria d’encendre les alarmes de tots els i les periodistes i mitjans de comunicació”, afegeixen.

Els impulsors del manifest insten a governs, a organismes estatals i internacionals, i a periodistes a “posar fi a la campanya legal endegada contra ell pel delicte de revelar crims de guerra”.

També insta els periodistes a “informar fidelment l’opinió pública sobre aquesta violació dels drets fonamentals”, així com a “alçar la veu en defensa de Julian Assange en aquest moment crític”.

A més, es convida els professionals de la informació a participar en les mobilitzacions i actes de protesta que es convoquin per rebutjar la sol·licitud d’extradició d’Assange per part dels EUA i per exigir el seu alliberament immediat.