La Fiscalia ha sol·licitat afegir el delicte d’organització criminal per a la majoria de la trentena de processats pels suposats delictes de malversació, desobediència, falsedat, revelació de secrets i/o prevaricació pels preparatius del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. Una petició que fins ara només havia posat damunt la taula el partit d’ultradreta Vox.

Així doncs, el Ministeri Públic demana al Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona que processi també per organització criminal Núria Llorach, vicepresidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals; Vicent Sanchis, director de TV3; Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio, i Martí Patxot, director comercial i de màrqueting de la CCMA.

En la petició també se sol·licita el processament d’Antoni Molons, aleshores secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat (i actualment secretari de Comunicació del Govern i Mitjans de Comunicació), i Jaume Clotet, director general de Comunicació del Govern.

Entre els 28 noms de la llista també hi ha els de Francesc Fàbregas, editor del setmanari El Vallenc, i Josep Masoliver, tècnic de la Fundació puntCAT, entre d’altres.

La Fiscalia diu a la titular del Jutjat 13 que en la seva interlocutòria es va oblidar d’imputar-los el delicte d’organització criminal, que al seu parer quedava descrit en el relat dels fets pels preparatius de l’1-O.

En el seu escrit, el Ministeri Públic sosté que les 28 persones a les quals acusa d’organització criminal van actuar “de forma concertada i permanent en el temps i amb la finalitat d’aconseguir per vies delictives la secessió de la Comunitat Autònoma de Catalunya del Regne d’Espanya mitjançant la seva aportació individual i jerarquitzada”.

El Jutjat comença a embargar béns

Per altra banda, el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha iniciat els tràmits per començar a embargar els béns dels 17 processats per malversació per un total de 2,1 milions d’euros.

La jutgessa va fixar la fiança solidària de responsabilitat civil en 5,8 milions d’euros, dels quals 3,7 van ser aportats per la Caixa de Solidaritat. Entre els afectats hi ha Antoni Molons, Jaume Clotet i Francesc Fàbregas.