L’Associació de Periodistes Europeus de Catalunya ha lliurat aquest divendres la 14a edició del Premi Ernest Udina a la Trajectòria Europeista al periodista Jean Quatremer, que cobreix l’actualitat europea per al diari Libération des de 1990.

A l’acte, però, no ha assistit cap representació de la Comissió Europea ni del Parlament Europeu, que col·laboren amb l’APEC des de la creació del guardó.

De fet, inicialment l’acte s’havia de celebrar a la seu de les Institucions Europees a Barcelona, com en anteriors edicions, i finalment ho ha fet a l’auditori de La Pedrera.

L’absència no ha estat pel discurs crític de Quatremer, sinó pel premi: una escultura amb un llaç groc i la inscripció To vote is not a crime, obra de l’artista Enric Pladevall.

Un portaveu de la Comissió ha negat a l’ACN el boicot al periodista, i ha argumentat l’absència perquè l’escultura representava “un missatge polític que va més enllà del marc institucional”, i que no es correspon als “criteris de neutralitat” de la institució.

Fonts d’ambdues institucions han lamentat que no se’ls hagués informat “amb anterioritat de les característiques de l’escultura”, ja que llavors s’haguessin “desmarcat” totalment de la present edició, i no haguessin permès que els seus logotips estiguessin “en l’edició del llibret commemoratiu” del premi.

Anormalitat

“Trobo profundament anormal que cap representant de la Comissió o el Parlament estigui a la sala, és escandalós, viola la llibertat de pensament i creació, que són base de la UE”, ha dit Quatremer.

El periodista francès ha insistit que ell en cap cas és independentista, ha destacat que creu en la llibertat artística, i ha dit que el guardó li sembla “magnífic”. A més, ha remarcat que l’APEC en cap cas va demanar a Pladevall una obra amb un sentit independentista, sinó que l’artista va decidir fer el guardó així després d’analitzar els seus articles.

“Crec en Europa i penso que amb diàleg arreglem els problemes polítics”, ha afirmat. Segons ell, amb actituds com la d’aquest divendres les institucions europees posen en perill la pròpia Unió que volen representar.

Jean Quatremer ha insistit en què la CE tampoc ha anat a l’acte perquè no pot “assistir al premi d’algú que passa el seu temps criticant-la”. En la seva intervenció també ha assenyalat que creu que molesta que hagi criticat ”com el procés català ha estat tractat per les autoritats espanyoles, i en particular pel Govern de Mariano Rajoy”. Amb tot, ha afirmat que com a periodista prefereix “ser odiat que estimat”.

‘Enfant terrible’

L’encarregat de lliurar el premi ha estat el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch: “La veritat és valenta, i per ser un bon periodista, cal coratge. Jean Quatremer defensa la veritat, necessitem aquesta valentia a Europa”, ha manifestat.

Per la seva part, el president de l’APEC, Ramon Vilaró, ha destacat que el Premi Ernest Udina és un guardó “a l’europeisme crític”. A més, ha definit Quatremer com ”l’enfant terrible de la Comissió Europea” i l’ha descrit com ”un periodista europeista, però que no per això perd l’esperit crític amb el poder a les institucions de la Unió Europea”.

El veredicte del guardó, fet públic el mes passat, valora “la independència professional, l’esperit didàctic i l’adaptació constant” de Quatremer, i en destaca les seves investigacions periodístiques “de gran rellevància i forta transcendència a les institucions europees”. A més, ressalta la seva figura de “periodista de referència” en temes europeus.

Jean Quatremer es va incorporar a Libération el 1984, on va començar a informar sobre l’actualitat europea el 1990, i com a corresponsal des de Brussel·les dos anys més tard. El periodista és autor del reconegut bloc sobre temes europeus Les coulisses de Bruxelles, i ha publicat set llibres sobre aquest àmbit. Col·laborador habitual en mitjans impresos i audiovisuals,  també ha realitzat i/o escrit documentals televisius per a Arte, France 2 i France 5.