La Fiscalia de Barcelona ha denunciat el director del programa humorístic Està passant de TV3, Toni Soler, i els col·laboradors Jair Domínguez i Magí Garcia, pel gag on es feia un símil dels Mossos d’Esquadra amb gossos per satiritzar la seva actuació en les mobilitzacions contra la sentència al procés.

En el seu escrit, la Fiscalia assenyala que Soler, Domínguez i Garcia podrien haver comès un delicte contra les institucions de l’Estat en la seva modalitat d’injúries greus als cossos i forces de seguretat, i demana que es declari responsable civil subsidiària la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

L’actuació de la Fiscalia es produeix arran de la denúncia que van interposar quatre organitzacions sindicals de Mossos: el Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), el Sindicat de Mossos d’Esquadra (SME), el Col·lectiu Autònom de Treballadors (CAT) i l’Associació de Comandaments de la Policia Catalana (COPCAT).

En l’esquetx, emès el 16 d’octubre, l’humorista Magí ‘Modgi’ Garcia feia sàtira sobre els Mossos utilitzant imatges de gossos guarnits com policies, als quals dedicava alguns improperis aprofitant la proximitat fonètica d’ambdós mots. Després de conversar amb l’humorista Jair Domínguez i el presentador del programa, Toni Soler, en Magí tancava el gag advertint que la culpa del comportament dels gossos era dels amos, moment en què apareixia en pantalla una foto del conseller d’Interior, Miquel Buch.

Les quatre organitzacions sindicals de Mossos van demanar que s’obrissin diligències d’investigació per un suposat delicte d’odi i un altre d’injúries contra funcionaris públics. La denúncia policial ressaltava que “la idea d’anomenar ‘gossos’ als policies no és nova, sinó que ja va ser també utilitzada per cercles paral·lels a ETA” contra la Guàrdia Civil. També assegurava que el gag “no pot emparar-se en els criteris de llibertat d’expressió ni en un suposat animus iocandi”.

Disculpes del programa

El 24 d’octubre, després de transcendir la denúncia, Toni Soler va abordar la qüestió durant l’emissió de l’Està passant, i va defensar que l’esquetx era un “contingut humorístic, que s’ha de tractar com a tal, i no fora de context” com havia fet un sector de la premsa”.

Soler va demanar disculpes als agents dels Mossos que s’haguessin sentit ofesos, i va reconèixer que en el gag s’havien realitzat “analogies i expressions poc afortunades” i que es van “equivocar”.