13 professionals de la informació francesos i Reporters Sense Fronteres han denunciat davant la Fiscalia de París la violència policial mentre cobrien les mobilitzacions dels ‘armilles grogues’ entre novembre de 2018 i maig de 2019, quan hi va haver un nombre “sense precedents” de periodistes i fotoperiodistes ferits.

La denúncia, presentada el 20 de desembre, acusa agents no identificats de “violència deliberada i danys a béns comesos per persones responsables de l’autoritat pública”.

Els denunciants assenyalen que, mentre cobrien les mobilitzacions en diferents ciutats franceses, van ser objecte de la violència malgrat estaven perfectament identificats com a informadors amb cascos i braçals, no van no van causar cap desordre i no van obstruir la tasca policial.

Durant els sis primers mesos de protestes dels ‘armilles grogues’, RSF va comptabilitzar almenys 54 casos de periodistes ferits, dels quals 12 greument, per les forces de l’ordre en 120 incidents.

“Presentem la denúncia perquè se sancionin aquests actes de violència i els seus autors siguin condemnats, però també per portar els poders públics a revisar a fons la gestió del manteniment de l’ordre en els moviments socials, de manera que els periodistes deixin de ser el blanc de certs funcionaris”, indica Christophe Deloire, secretari general de RSF.

“Els periodistes i els fotoperiodistes han estat violentats o ferits en l’exercici de les seves funcions, però no sembla commoure la institució judicial. Això és inacceptable”, afirma el lletrat Emmanuel Daoud, del gabinet Vigo, que representa als tretze periodistes i RSF.