El Grup de Periodistes Ramon Barnils ha presentat la novena edició de l’Anuari Mèdia.cat dels silencis mediàtics, que ha renovat format i continguts. Així, a més d’abordar temes que han estat silenciats, ignorats o infrarepresentats pels grans mitjans, també analitza de manera crítica els principals “sorolls informatius” de l’agenda mediàtica, i vol ser una “guia per sobreviure a la infoxicació, la desinformació i al control dels poders”.

L’Anuari 2019 obre amb el reportatge 15 madrilenys per cada català al ‘deep state’, que explica com dos terços dels alts funcionaris de l’Estat espanyol provenen de Madrid: el sistema d’elecció centenari i memorístic, les tradicions familiars i arguments històrics porten a la conformació d’un cos de directius públics amb poca pluralitat geogràfica i també amb biaixos elitistes.

Un altre reportatge destacat és Royuela: els jerarques de la ultradreta catalana, que explica els tentacles d’aquesta nissaga barcelonina: des del club Empel de Barcelona, passant pels antecedents terroristes del patriarca. Altres reportatges d’aquesta edició aborden els usos il·legítims de l’aigua darrere el transvasament del Riu Siurana, o els efectes de la privatització dels tractaments contra la infertilitat.

Per primera vegada l’Anuari incorpora un dossier temàtic dedicat al debat sobre la veritat i les anomenades fake news des d’una perspectiva crítica. “Es parla sovint de les notícies falses però no es posa el focus en la responsabilitat de les empreses tecnològiques en la desinformació, o en si les plataformes de verificació són realment una solució al problema o un pedaç interessat”, expliquen els coordinadors del projecte, Elisenda Rovira i Víctor Yustres.

La novena edició de l’Anuari Mèdia.cat ha estat possible gràcies a una campanya de microfinançament que va recaptar 12.595 euros de 409 mecenes.

El nou volum s’ha presentat aquest dimecres al Col·legi de Periodistes de Catalunya, en un acte en què han participat el seu degà, Joan Maria Morros; el president de la Fundació Catalunya, Ricard Gené; el president del Grup Barnils, Ferran Casas, i els coordinadors de l’Anuari, Elisenda Rovira i Víctor Yustres.