L’Audiència Provincial de Barcelona ha ordenat arxivar la causa oberta contra El Jueves pels suposats delictes d’injúries i d’incitació a l’odi a la Policia Nacional arran de l’article La continua presència d’antidisturbis esgota les reserves de cocaïna a Catalunya, publicat el 5 d’octubre de 2017. Les tres magistrades del tribunal subratllen el caràcter humorístic de la publicació i emmarquen el contingut en l’àmbit de l’exercici de la llibertat d’expressió.

D’aquesta manera l’Audiència estima el recurs presentat per la defensa i revoca la interlocutòria del Jutjat que deixava el director d’El Jueves, Guille Martínez-Vela, i el subdirector Joan Ferrús (autor de l’article) a un pas del judici.

Martínez-Vela ha declarat a l’ACN que era previsible aquest desenllaç, però que tot i això els denunciants han tirat endavant el procediment penal per l’efecte “intimidatori” que pot crear, per exemple, entre els usuaris de les xarxes socials a l’hora de criticar actuacions policials o d’altres estaments públics. “Nosaltres som professionals, i una mica aquestes situacions van amb el sou, però si ets un particular poden suposar un mal tràngol”, assenyala el director de la revista.

Ni injúries i ni incitació a l’odi

La resolució de l’Audiència de Barcelona recorda que, segons el Consell d’Europa, el delicte d’odi es relaciona amb aquelles formes d’expressió que “propaguin, incitin, promoguin o justifiquin l’odi racial, la xenofòbia, l’antisemitisme i qualsevol altra forma d’odi fundada en la intolerància, inclosa la intolerància que s’expressi en forma de nacionalisme agressiu i etnocentrisme, la discriminació i hostilitat contra les minories, els immigrants i les persones nascudes de la immigració”. En aquest sentit, remarca que el subjecte passiu protegit és la persona integrant d’un grup “de minories” al qual “no pertanyen” les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

“Les referències de la revista El Jueves a la Policia Nacional van ser per la seva actuació l’1 d’octubre del 2017, i no contenien ni missatge d’odi ni càrregues d’hostilitat que incitin a la violència, ni tampoc existeix cap de les motivacions assenyalades legalment per a integrar el discurs de l’odi. És a dir, ni promou l’odi ni la intolerància”, argumenten les magistrades.

L’Audiència també descarta el delicte d’injúries i recorre a la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans per recordar que la llibertat d’expressió engloba no només les informacions o idees acollides favorablement, sinó “també les que fereixen, ofenen o importunen”.

La resolució recorda que El Jueves és un setmanari d’humor satíric “dedicat a riure’s de l’actualitat política”, i també “un instrument de denúncia, de crítica social i política i manifestació de la creació artística”. Tot i admetre que la publicació pot incloure continguts “que poden humiliar o ser grollers amb els membres de la Policia Nacional”, no deixen de ser “una caricatura”, tal com fa amb “altres institucions, polítics i personatges de la vida pública”.

Per a l’Audiència, la revista no té “aptitud suficient per ofendre una institució tan arrelada com és la Policia Nacional”, i afegeix que defensar el contrari suposaria “buidar de contingut el dret a la llibertat d’expressió, perquè aleshores qualsevol acudit seria delictiu”.