L’exgerent de TV3 Oriol Carbó s’ha acollit aquest dimarts al dret a no declarar davant el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que a l’agost el va imputar per la seva suposada participació en el finançament irregular de l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya en l’anomenat cas 3%.

El jutge considera que hi ha “indicis” que l’exgerent de CDC, Germà Gordó, va donar instruccions “expresses i directes” perquè Carbó, administrador de la productora Triacom Audiovisual, pagués un deute de 750.000 euros que el partit tenia amb l’empresari Juan Manuel Parra des de la campanya electoral del 2010.

Carbó ha acudit a l’Audiència Nacional aquest dimarts al matí d’acord a la citació, però no ha respost les preguntes del jutge ni de la Fiscalia, que al juliol va obrir una línia d’investigació després de la confessió de Parra. Aquest va declarar que, el 2010, empreses que administrava (Hispart, Audiovisual Exit i Estereoren) havien cobrat a través productores relacionades amb TV3 tasques que en realitat havia fet per a la campanya de CDC a la presidència de la Generalitat.

Parra, que ja havia confessat el mateix anteriorment als jutjats de Barcelona, també va implicar l’exconseller de Justícia, Germà Gordó, ja investigat pel cas 3%. Segons l’empresari, Gordó va ser la persona que li va facilitar el cobrament d’aquestes feines per al partit a través de les dues productores.

El jutge considera que es van fer sis pagaments mensuals a partir d’unes factures fruit de “suposades i òbviament inexistents col·laboracions” d’empreses de Parra en “produccions audiovisuals de Triacom Audiovisual per a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals”.

La investigació se centra sobre alts càrrecs públics i funcionaris de diverses administracions catalanes que, segons el jutge, van posar en marxa una estructura en connivència amb empresaris i càrrecs polítics per finançar il·legalment CDC amb donacions a les fundacions Catdem i Forum Barcelona, vinculades al partit. Aquests pagaments es produïen, o bé a canvi de l’adjudicació d’obres públiques, o bé per mantenir una bona relació amb el partit amb l’expectativa de rebre futures adjudicacions.

A través del tresorer de CDC, Andreu Viloca Serrano, el partit duia a terme un “control exhaustiu” de les licitacions d’obra pública i serveis concursats per diverses administracions, entre ajuntaments, diputacions, consells o organismes dependents de la Generalitat. Segons De la Mata, les empreses van actuar “sempre” amb l’afany de dissimular les donacions fent els pagaments des de diverses empreses o fundacions del mateix hòlding empresarial, o bé destinant els pagaments a les fundacions de CDC.

Aquests conceptes estaven relacionats amb suposades col·laboracions d’Hispart en productes audiovisuals de Triacom Audiovisual per a la CCMA. Carbó va deixar de pagar alguna de les últimes factures i Parra es va reunir amb Gordó per buscar una solució. Aquest li va indicar que li demanés a Carbó que completés el pagament, com va fer.