La conversa filtrada entre Tatxo Benet de Mediapro i David Madí per intentar vendre una sèrie documental a TV3 amb un cost de 800.000 euros no ha agradat a l’Associació de Productors de Documentals. ProDocs considera que l’àudio “posa de manifest el desemparament de la producció de documentals a Catalunya per part de qui n’ha de ser el principal motor”.

L’entitat recorda que aquest any Televisió de Catalunya ha invertit 178.500 euros en la contractació de documentals. “Les conseqüències d’aquest desgavell són evidents: la pràctica desaparició del documental català en l’escena internacional”, lamenta.

“Amb aquestes quantitats, sentir a parlar d’una compra de 800.000 euros fa feredat”, assenyala ProDocs. “No perquè la quantitat sigui molt elevada. De fet, sembla un preu just per una sèrie de vuit capítols. El problema és el contrast amb el qual es paga a la resta de productores, i els canals poc transparents a través dels quals es fa”, apunta.

En la conversa, enregistrada per la Guàrdia Civil en el marc de l’operació Volhov, Benet trasllada a Madí la preocupació per col·locar vuit documentals sobre procés que la cadena no pot adquirir perquè ja té el pressupost anual compromès.

L’associació considera que, amb una bossa de diners de 800.000 euros, on els professionals de TV3 poguessin triar de forma “transparent” els projectes documentals, es podria “començar a parlar d’una situació de mínim futur i esperança”.

Per tot plegat, ProDocs entén que “cal reformular el pacte per assolir una entesa de caràcter professional, d’essència cultural, de prioritat social, on es doti la producció de documentals d’una quantitat mínimament digna amb mecanismes transparents i d’igualtat d’oportunitats”.