Reporters Sense Fronteres Espanya assegura que l’agressió que va patir la setmana passada la periodista Laila Jiménez, de Telecinco, “confirma que Catalunya s’ha transformat en un terreny perillós per als reporters que informen a peu de carrer sobre el conflicte”. En els darrers dos anys, l’organització ha comptabilitat mig centenar d’atacs a la llibertat d’informació.

“El clima de crispació que viuen els reporters de ràdio i televisió a Catalunya és insuportable. La polarització extrema que afecta la política s’ha traslladat als mitjans, i dels mitjans a la societat civil”, afirma Alfonso Armada, president de RSF Espanya.

Per això, l’organització insta polítics i mitjans de comunicació a “obrar amb responsabilitat i rebaixar la tensió, en la mesura que els correspon”. Armada recorda que la sentència del judici al procés provocarà noves mobilitzacions i que els periodistes “no poden pagar els plats trencats amb més violència”.

Segons RSF, “matar el missatger” s’ha convertit en “la principal via d’escapament de l’ira dels manifestants”, de manera que els periodistes que informen a peu de carrer s’exposen “a riscos físics i psicològics incompatibles amb la llibertat d’informar”, assenyala l’entitat en un comunicat.

“Estem profundament consternats i preocupats per les imatges que ens arriben periòdicament des de Catalunya, ja que constatem que la intensitat dels atacs a la premsa va in crescendo”, diu la responsable de Reporters Sense Fronteres per a la Unió Europea, Pauline Adès-Mevel. “De les consignes corejades i les increpacions, hem passat als insults, l’assetjament i la fustigació i, finalment, a l’agressió física. És un patró que sempre es repeteix en les espirals d’odi al periodista”, afegeix.