RTVE treballa per integrar ‘robots periodistes’ en la seva dinàmica informativa digital. L’ens públic ha convocat un concurs per provar un sistema basat en tecnologies d’intel·ligència artificial que elabori notícies per al web “en llenguatge natural” sense cap intervenció de personal, a partir de dades subministrades per la Reial Federació Espanyola de Futbol de cadascun dels partits de la Lliga de Segona Divisió B.

La contractació per a la realització d’una ‘prova de concepte’ consta de dues fases. En la primera, de dos mesos de durada, l’empresa adjudicatària haurà de realitzar la configuració, personalització i entrenament del sistema. Un cop finalitzada, si RTVE hi dona el vistiplau, s’iniciarà una segona fase en què es posarà a prova el servei d’elaboració de notícies durant un any.

El pressupost base e licitació és de 31.200 euros (sense IVA), i el termini per presentar ofertes finalitza el 13 de gener.

RTVE argumenta que, com a part de les actuacions en innovació, està estudiant l’aplicació de la intel·ligència artificial en les diferents fases de la generació d’informació, des de les primeres en la detecció d’alertes informatives, fins a les darreres en la seva presentació als usuaris. L’ens considera que d’aquesta manera es milloraria la productivitat i l’experiència dels consumidors.