Una imatge d’un dels tallers fets en el marc del procés participatiu. Foto: Districte
L’antic barri obrer de la Colònia Castells, aixecat al barri de les Corts durant els anys vint per allotjar a treballadors arribats de tot l’Estat, viu ara un procés de transformació per obrir-se a la ciutadania. Després de la reordenació i reurbanització d’aquests terrenys, la Colònia Castells deixarà tot un espai públic de zona verda d’uns 10.000 metres quadrats entre els carrers del Montnegre, d’Equador, Taquígraf Serra i els edificis que formen la façana de l’illa al carrer d’Entença.
El procés participatiu 'Tria el verd de la Colònia!’ permet als veïns i veïnes participar activament en el disseny d’aquest nou espai per configurar una xarxa verda inclusiva i àmplia que beneficiï tota la ciutadania i inclogui les seves necessitats.
Aquest procés participatiu s’ha estructurat en tres fases: una primera de diagnosi ciutadana per recollir necessitats i problemàtiques; una segona de debat i propostes i, finalment, una tercera de validació i retorn dels resultats finals.
La primera etapa del procés participatiu, duta a terme durant el febrer, va consistir a fer un seguit de tallers amb l'objectiu de descriure les expectatives i necessitats dels veïns i veïnes. Uns tallers adreçats, més específicament, al veïnat associat i no associat del barri, a persones amb iniciatives comunitàries com l'hort urbà, a les persones usuàries del menjador social, als joves del barri, als infants usuaris de la ludoteca Guitard, a persones amb diversitat funcional i a les dones del barri.
Després de fer vuit tallers durant la primera etapa, el procés participatiu ha entrat en la segona fase de propostes i criteris amb dues jornades participatives. La primera es va fer el passat 5 d’abril a la Seu del Districte. Els participants van treballar les propostes de l’espai tenint en compte la relació amb els altres espais públics del barri per identificar quines activitats i usos es poden proposar perquè complementin els ja existents També es va plantejar com connectar l'espai de Colònia Castells amb el seu entorn més proper: els jardins Gaietà Renom (per crear un corredor verd) i els carrers Taquígraf Serra, Montnegre, Equador i Entença amb la pacificació del trànsit rodat, donant prioritat a la mobilitat a peu. També es va debatre com hauria de ser el seu accés: si ha de ser permeable obert o tancat de nit en la seva totalitat o una part, etc.
A la dinàmica per a Descriure, dibuixar i expressar propostes al nou espai, els participants van posar èmfasi en poder fer activitats tranquil·les com passejar, descansar, seure, llegir, jugar, córrer, o activitats perceptives com olorar o contemplar. També es van recollir les propostes del tipus de vegetació que els participants voldrien trobar i la creació d’un espai de joc infantil i altres espais per fer activitats com teatre, ioga, un miniauditori i zona de màquines per a ús intergeneracional.
La següent sessió serà el dilluns 16 d’abril, a les 18 h, al col·legi Paideia (Montnegre, 36). L'objectiu és recollir un seguit de propostes i debats que portaran a la tercera fase, i definitiva, del procés participatiu.
Comunitari i participatiu
’Tria el verd de la Colònia’ és un procés participatiu amb perspectiva de gènere, inclusiu i ampli, amb la voluntat d’integrar les necessitats físiques i socials dels veïns i veïnes de la zona de la Colònia Castells.
La metodologia de treball es basa en la participació d’entitats, col·lectius, veïns i veïnes, entre d’altres. Es fan tallers on es debat sobre com es preservarà la memòria històrica, sobre les activitats i usos futurs que ha de tenir l’espai o sobre les relacions que s’establiran amb els serveis que envolten l’illa, entre altres qüestions.
El procés participatiu compta, a més, amb una comissió de seguiment que supervisa el seu de-senvolupament. El web decidim.barcelona recull tota la informació, convocatòries i qüestions relatives del projecte, així com tots els debats i sessions. El procés està regulat pel Reglament de Participació Ciutadana, aprovat el 6 d’octubre de 2017, pel qual l’Ajuntament té la facultat de promoure processos participatius.