linialescorts
barcelona Facebook Líniaxarxa icono twitter icono rss
Comunicació21
Cultura21
linia 20 edicions de proximitat

NOTÍCIES

Redacció, Les Corts | Actualitzat el 11 abril 2018 a les 10:04

Una imatge d’un dels tallers fets en el marc del procés participatiu. Foto: DistricteUna imatge d’un dels tallers fets en el marc del procés participatiu. Foto: Districte

L’antic barri obrer de la Colònia Castells, aixecat al barri de les Corts durant els anys vint per allotjar a treballadors arribats de tot l’Estat, viu ara un procés de transformació per obrir-se a la ciutadania. Després de la reordenació i reurbanització d’aquests terrenys, la Colònia Castells deixarà tot un espai públic de zona verda d’uns 10.000 metres quadrats entre els carrers del Montnegre, d’Equador, Taquígraf Serra i els edificis que formen la façana de l’illa al carrer d’Entença.

El procés participatiu 'Tria el verd de la Colònia!’ permet als veïns i veïnes participar activament en el disseny d’aquest nou espai per configurar una xarxa verda inclusiva i àmplia que beneficiï tota la ciutadania i inclogui les seves necessitats.

Aquest procés participatiu s’ha estructurat en tres fases: una primera de diagnosi ciutadana per recollir necessitats i problemàtiques; una segona de debat i propostes i, finalment, una tercera de validació i retorn dels resultats finals.

La primera etapa del procés participatiu, duta a terme durant el febrer, va consistir a fer un seguit de tallers amb l'objectiu de descriure les expectatives i necessitats dels veïns i veïnes. Uns tallers adreçats, més específicament, al veïnat associat i no associat del barri, a persones amb iniciatives comunitàries com l'hort urbà, a les persones usuàries del menjador social, als joves del barri, als infants usuaris de la ludoteca Guitard, a persones amb diversitat funcional i a les dones del barri.

Després de fer vuit tallers durant la primera etapa, el procés participatiu ha entrat en la segona fase de propostes i criteris amb dues jornades participatives. La primera es va fer el passat 5 d’abril a la Seu del Districte. Els participants van treballar les propostes de l’espai tenint en compte la relació amb els altres espais públics del barri per identificar quines activitats i usos es poden proposar perquè complementin els ja existents També es va plantejar com connectar l'espai de Colònia Castells amb el seu entorn més proper: els jardins Gaietà Renom (per crear un corredor verd) i els carrers Taquígraf Serra, Montnegre, Equador i Entença amb la pacificació del trànsit rodat, donant prioritat a la mobilitat a peu. També es va debatre com hauria de ser el seu accés: si ha de ser permeable obert o tancat de nit en la seva totalitat o una part, etc.

A la dinàmica per a Descriure, dibuixar i expressar propostes al nou espai, els participants van posar èmfasi en poder fer activitats tranquil·les com passejar, descansar, seure, llegir, jugar, córrer, o activitats perceptives com olorar o contemplar.  També es van recollir les propostes del tipus de vegetació que els participants voldrien trobar i la creació d’un espai de joc infantil i altres espais per fer activitats com teatre, ioga, un miniauditori i zona de màquines per a ús intergeneracional. 

La següent sessió serà el dilluns 16 d’abril, a les 18 h, al col·legi Paideia (Montnegre, 36). L'objectiu és recollir un seguit de propostes i debats que portaran a la tercera fase, i definitiva, del procés participatiu.

 

Comunitari i participatiu

’Tria el verd de la Colònia’ és un procés participatiu amb perspectiva de gènere, inclusiu i ampli, amb la voluntat d’integrar les necessitats físiques i socials dels veïns i veïnes de la zona de la Colònia Castells.

La metodologia de treball es basa en la participació d’entitats, col·lectius, veïns i veïnes, entre d’altres. Es fan tallers on es debat sobre com es preservarà la memòria històrica, sobre les activitats i usos futurs que ha de tenir l’espai o sobre les relacions que s’establiran amb els serveis que envolten l’illa, entre altres qüestions.

El procés participatiu compta, a més, amb una comissió de seguiment que supervisa el seu de-senvolupament. El web decidim.barcelona recull tota la informació, convocatòries i qüestions relatives del projecte, així com tots els debats i sessions. El procés està regulat pel Reglament de Participació Ciutadana, aprovat el 6 d’octubre de 2017, pel qual l’Ajuntament té la facultat de promoure processos participatius.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterImprimirShere with friends

Escriure un comentari

Códi de seguretat
Actualitzar

+ NOTÍCIES

En marxa la segona edició de la ruta ‘De tapes per les Corts’

Torna l’hora de les tapes a les Corts. Des d’avui i fins al pròxim 31 de desembre se celebra [...]

El comerç es bolca amb la Festa Major de les Corts

El comerç local també està celebrant aquests dies la Festa Major de les Corts organitzant [...]

Laia Palau, bronze al Mundial i campiona de Catalunya

El palmarès de Laia Palau s’amplia. En els darrers dies, la base cortsenca de l’Uni Girona [...]

El Reial Societat - Polo femení, suspès per culpa del temporal

El mal temps de diumenge passat va obligar a suspendre el partit entre la Reial Societat i el [...]

Inici de curs perfecte dels dos sèniors del Polo

L’inici de la temporada 2018-19 difícilment hauria pogut resultat millor per a l’RC Polo. Els [...]

El Districte vol que el comerç cortsenc sigui més accessible

El Districte, juntament amb la Universitat Ramon Llull, ESADE i l'Institut Municipal de [...]

El carrer Joan Güell serà dissabte l’epicentre del comerç local

L’Eix Sants-Les Corts ja ho té a tot a punt per a una nova edició de la Mostra de Comerç al [...]

L’Eix Sants-Les Corts es prepara per a la Mostra a Joan Güell

L’Eix Sants-Les Corts ja ha començat a preparar la primera gran activitat post estiu. Es [...]

Tomás Terradas, protagonista del primer triomf de l’RC Polo

El jove Tomás Terradas va ser el gran protagonista de la victòria del Polo en el debut de [...]

No s’obriran més botigues de souvenirs a prop del Camp Nou

L’Ajuntament imposa noves limitacions a l’obertura de botigues de souvenirs i de records de [...]

El Cor de les Corts treballarà per millorar la sostenibilitat

L’Associació de comerciants i empresaris El Cor de les Corts ha estat una de les 14 entitats [...]

El sènior A del Joventut perfila la plantilla per al curs que ve

El calendari de Copa Catalunya encara no està sortejat, però el sènior A del Joventut comença [...]