La imatge gràfica dels deu anys de Crític, obra de Münster Studio.
Crític ha fet deu anys des del seu naixement i per commemorar l’efemèride ha preparat una sèrie d’activitats que s’allargaran durant tot el curs.
El mitjà va arrencar el 2014 impulsat pels periodistes Roger Palà, Sergi Picazo i Joan Vila, que van adoptar un model cooperatiu basat en les subscripcions. L’aposta des dels inicis va ser un periodisme reposat i amb profunditat per abordar temàtiques que no tenien presència (o en tenien poca) en l’ecosistema mediàtic.
“Deu anys després, el projecte és una realitat consolidada amb prop de 1.500 subscriptors, una seixantena de socis col·laboradors i acords regulars amb desenes d’organitzacions i empreses de l’economia social i solidària”, celebra la capçalera, que encara una nova etapa.
“Hi ha revolucions que estan arribant però que encara no sabem veure, i Crític serà aquí per explicar-les”, assenyala Roger Palà en un article on repassa la trajectòria. “Ja no som aquell projecte nou de fa deu anys. Hem acumulat forces. Hem obert camins. Tenim més experiència i més solidesa. I ens sentim capaços de continuar mirant al futur, de fer-nos preguntes incòmodes, de continuar dubtant, de buscar respostes allà on semblava que només hi havia murs. Perquè ja fa temps que vam descobrir que tots els murs, fins i tot aquells que semblen més infranquejables, tenen la seva esquerda”, apunta.
Festa, llibre i escola formativa
Un dels plats forts de la celebració serà una festa a l’espai La Muriel de Barcelona el 17 d’octubre. En el marc de la trobada, s’enregistrarà una nova edició d’El pòdcast de Crític en directe, presentat per Laura Aznar, que abordarà els reptes de la comunicació amb periodistes com Jordi Évole, Mònica Terribas o Jesús Rodríguez.
En els actes del desè aniversari, Crític també inclou la publicació del llibre Contra la neutralitat, de Xavier Giró i Martí, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona actualment jubilat. Coeditat amb Pol·len Edicions, es tracta d’un assaig on Giró exposa les claus del seu pensament sobre el periodisme de pau i de lluita.
El llibre es presenta dijous 19 de setembre a La Lleialtat Santsenca, a les 19 h, amb la participació de l’autor; el codirector de Crític, Sergi Picazo; i els periodistes Pere Rusiñol, d’Alternativas Económicas, i Sara González, d’El Periódico. Posteriorment, el 26 de setembre, també es presentarà en el marc de La Setmana del Llibre en Català amb la participació de Giró, Picazo i la periodista Agnès Marquès.
Una altra de les activitats serà una edició especial de l’escola formativa de Crític, que es farà al gener de 2025. Més concretament, es programaran una sèrie de xerrades per repensar el futur en temes com l’habitatge, l’ecologisme o els moviments socials i la política de la mà de Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres; els historiadors Xavier Domènech i Eloi Gummà, o la biòloga i activista ecologista Eva Vilaseca, entre d’altres.
Renovació del web i repensament estratègic
Coincidint amb els deu anys de Crític, el mitjà executarà una renovació gràfica del web per tal d’actualitzar-lo. L’objectiu és fer-lo més accessible i donar més visibilitat als continguts d’investigació, dades i pòdcasts. Alhora, properament també es presentaran nous elements de marxandatge.
Finalment, Crític també posarà en marxa una “campanya de repensament estratègic i organitzatiu” amb la voluntat d’estrènyer llaços amb la comunitat i continuar aprofundint en aquells elements periodístics que siguin més d’interès. A més, durant aquest curs, la cooperativa també treballarà en un nou marc estratègic de cara als propers anys.