Un grup de 16 mitjans independents de tot l’Estat ha demanat formalment al Centre d’Investigacions Sociològiques que faci una enquesta monogràfica sobre la monarquia en algun dels propers baròmetres d’opinió.

En una carta conjunta adreçada al president del CIS, José Félix Tezanos, recorden que el darrer cop que es va preguntar per la Corona va ser el 2015, gairebé un any després de l’abdicació de Joan Carles I i la proclamació de Felip VI.

“Creiem necessari que la Prefectura de l’Estat torni a figurar en els baròmetres d’opinió, sobretot tenint en compte els esdeveniments ocorreguts a Espanya durant aquest temps, alguns d’ells molt greus i vinculats directament a la Corona”, assenyala la missiva. “En termes democràtics, no és acceptable que es continuï demorant”, rebla.

Els mitjans que subscriuen la carta són l’Ara, Catalunya Plural, Carne Cruda, Crític, Ctxt.es, Cuartopoder, Diario16, El Salto, La Marea, La Voz del Sur, Luzes, Nortes, Praza Pública, Pikara Magazine, Público i Nueva Tribuna.

En la missiva assenyalen que preguntar per la monarquia “serviria com a primer test d’opinió pública” sobre el regnat de Felip VI, que en aquests cinc anys “ha estat protagonista i testimoni d’una profunda crisi política, social i constitucional”. En aquest sentit citen les quatre convocatòries d’eleccions generals, el referèndum de l’1 d’octubre a Catalunya, el discurs de Felip VI del 3 d’octubre, el judici als líders independentistes, la crisi sanitària per la Covid-19 i les “gravíssimes acusacions” de corrupció contra el rei emèrit.

“Creiem que les institucions, a més de ser democràtiques, transparents i netes, han d’estar sotmeses a la valoració, l’examen i la crítica per part de la ciutadania. En el cas de la monarquia, no disposem del vot per polsar i expressar la nostra opinió, per la qual cosa resulta indispensable realitzar enquestes d’opinió fiables i rigoroses”, argumenta el grup de mitjans.