Ignasi Miranda, Carles Cahuana i Joan M. Mayol (foto: RTVE Catalunya).

La Missa de RTVE Catalunya celebra 40 anys d’emissions. El programa televisiu en català més antic commemora l’efemèride aquest diumenge amb un especial previ a la celebració de l’Eucaristia des de l’Abadia de Montserrat. En l’espai participaran el mossèn Carles Cahuana; el director de La Missa, Ignasi Miranda, i el rector del Santuari de Montserrat, Joan M. Mayol.

L’especial vol recordar els 40 anys d’emissió de l’Eucaristia en català, aprofundir en la seva voluntat de servei públic, i agrair a l’Abadia la seva participació. La Missa farà un recorregut amb anècdotes viscudes pels espectadors, repassarà els diferents espais de gravació, així com les corals que hi han intervingut al llarg dels anys.

El programa es va començar a emetre a TVE2 el 10 d’octubre de 1982, fruit d’un acord dels bisbes de Catalunya amb RTVE per oferir aquest servei religiós en català en desconnexió, en el marc dels espais cedits per la corporació a les confessions religioses, especialment a l’Església catòlica.

La Missa es va oficiar des d’un plató de RTVE Catalunya i el 2008 es va començar a oferir des d’una capella del Monestir de Sant Domènec, de les monges dominiques, a Sant Cugat del Vallès, primer de manera intermitent i a partir de 2010 de forma habitual. El passat 16 de gener, la celebració va passar a fer-se en una capella del Col·legi Pureza de María, situat al costat del centre de producció de RTVE Catalunya a Sant Cugat.

Mossèn Joaquim Martínez Roura va ser el celebrant habitual fins al 1992, quan va ser rellevat per mossèn Manuel Valls i Serra. Des de gener de 2014, presideix la celebració mossèn Carles Cahuana i Bartra.