Alumnes del projecte RED en acció [foto: Junior Report].
L’objectiu és fomentar el pensament crític i treballar la lectoescriptura en català com a eina clau per a la comunicació. Per assolir-ho, el professorat utilitza situacions d’aprenentatge creades per periodistes i docents que vinculen l’actualitat global i local amb les competències essencials del currículum. D’aquesta manera, es busca permetre als alumnes desenvolupar una visió crítica del món, integrar els coneixements dins d’un context lingüístic i cultural propi, i reforçar l’ús del català a l’aula.
Com a novetat d’aquest curs, s’ha creat un programa didàctic per a primària, a més del de l’ESO i batxillerat, donant resposta a la petició de projectes que permetin treballar les competències lingüístiques des d’edats primerenques.
La meitat dels centres participants a RED són públics i la majoria ho implementa en les matèries de llengua, socials, dins d’una optativa o com a projecte. En aquesta edició, un 13% dels centres educatius imparteix el projecte a primària, un 13% a primer cicle d’ESO, un 45% a 3r i 4t d’ESO, un 9% a batxillerat i un 19% de forma transversal.
La xarxa RED de Junior Report també compta amb centres a Andalusia, Comunitat de Madrid, Illes Canàries i País Basc. En total, el projecte mobilitzarà uns 8.000 alumnes aquest curs. Des de que es iniciar el projecte, el 2017, s’han publicat més de 6.000 articles en diferents idiomes: català, castellà, aranès, eusquera, anglès, francès i alemany.