Un informe de la UNESCO indica que des del 2006 fins al 2014 han estat assassinats un total de 700 periodistes, el que indica que cada cinc dies un professional de la informació mor per exercir la seva feina. Dels 700 periodistes assassinats, el 94% eren locals i només el 6% eren corresponsals estrangers. A més, el 90% dels casos ha quedat impune. El document es va presentar aquest dilluns coincidint amb el Dia Internacional per posar fi a la impunitat dels crims contra periodistes.
L’estudi mostra que els anys 2013 i 2014 hi va haver 178 periodistes assassinats, i aquest 2015, fins al setembre la xifra de morts ascendia a 70. El treball també indica els periodistes de premsa impresa van ser els més perjudicats, amb el 40% de les víctimes entre el 2006 i el 2014, seguits dels professionals mitjà televisiu, amb un 28% i els radiofònics, amb un 21%. Els periodistes de mitjans exclusivament digitals i multiplataforma van ser el 6% i 5% dels morts, respectivament.
“Insto els estats a que prenguin les mesures corresponents per assegurar que es portin a terme les investigacions i els judicis relacionats amb crims contra periodistes”, ha assegurat la directora general de la UNESCO, Irina Bokova.
“La impunitat gairebé total per als autors de crims contra periodistes és contrària a tot el que defensem, als valors que compartim i als objectius que tenim en comú”, va afegir Bokova, que va instar els estats a adoptar les mesures necessàries contra aquests crims mitjançant “lleis, mecanismes de protecció i recursos nous i suficients”.
El 2012, davant l’augment d’atacs contra els professionals de la informació, la institució va implementar el Pla d’acció de les Nacions Unides sobre la seguretat dels periodistes i la qüestió de la impunitat en col·laboració amb governs, societat civil, el món acadèmic i els mitjans de comunicació. El pla té com a objectiu l’establiment d’un entorn lliure i segur per als periodistes i els treballadors dels mitjans, tant en situacions de conflicte com en d¡altres, per tal d’enformtir la pau, la democràcia i el desenvolupament a tot el món.